Na Prvního máje na Čechy čekají atrakce zdarma i protesty

Praha - Na Prvního máje čeká Prahu třicet pět veřejných shromáždění. Svolali je levicoví i pravicoví radikálové a politické strany. Statistiku ale ovlivňují dvě desítky oznámených shromáždění, které podala Židovská obec v Praze na první květnový den. Zamlouvá si tak ulice někdejšího židovského města od doby, kdy se tu měl uskutečnit pochod neonacistů na výročí připomínky Křišťálové noci. Magistrátní úředníci si stěžují, že nemají dost pravomocí, aby radikálům, svolávajícím protesty, jednoduše řekli ne. Chtějí proto změnu shromažďovacího zákona.

Parlamentu dává magistrát do června lhůtu, aby začal alespoň uvažovat o zpřísnění zákona. V opačném případě nejspíše podá návrh sám. Nelíbí se mu například příliš krátká lhůta, ve které může shromáždění zakázat. „My máme tři dny, nikoli pracovní, ale tři dny na to, abychom vyslovili zákaz,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Rudolf Blažek.

Prodloužit lhůtu by magistrát chtěl na pět dní, zároveň ale by chtěl zavést i možnost zakázat demonstraci třeba i půl roku po nahlášení, pokud by se zpětně ukázalo, že během ní může dojít k porušení zákona. „Budeme se tím zabývat v radě vlády pro lidská práva, ale v tomto okamžiku těžko předpokládat, jak se k tomu postaví právníci,“ přislíbila ministryně Džamila Stehlíková.

Na shromáždění budou dohlížet policisté i magistrát

Z demonstrací ohlášených na Prvního máje magistrát zakázal dvě. Svolal je Martin Matička, jeden z předních členů extremistického hnutí Národní odpor. Třetí shromáždění za svobodu slova ale prošlo úspěšně, a to i přesto že šlo o stejného oznamovatele a stejnou trasu. Účel byl v pořádku, vysvětlují úředníci.

V případě porušení shromažďovacího zákona může akci 1. května rozpustit některá ze čtyř skupin úředníků magistrátu. „Budou připraveni na pokyn policie vyrazit na kterékoli shromáždění a vyslovit jeho zákaz,“ říká náměstek Blažek. V pohotovosti bude také více než tisícovka pražských policistů. Pomáhat by jim mělo i dvě stě městských strážníků.

Bludiště i labutě

Občanští demokraté se sejdou jako obvykle odpoledne na Petříně. Jízdy lanovou dráhou a vstup na rozhlednu a do bludiště budou zadarmo. Komunisté i sociální demokraté oslaví První máj na Výstavišti. KSČM se u Křižíkovy fontány sejdou dopoledne, jejich opoziční kolegové pak odpoledne. Pro děti, které do areálu v té době zavítají, připravili „šťastnou hodinku“, během níž budou pouťové atrakce zdarma.

Hračky pro nacionalisty

Mladí sociální demokraté si na rozdíl od těch starších přivstanou, aby se v půl desáté účastnili happeningu na náměstí Míru s názvem „Více hraček pro deprivované naci(onali)sty“. „Máte-li doma hračku, o které si myslíte, že by mohla udělat radost průměrnému českému náckovi, přineste ji s sebou a rozzařte tím jejich posmutnělé oči,“ píšou v pozvánce na akci. U náměstí se vydají průvodem na Jiřího z Poděbrad. A následně se přesunou na Výstaviště, kde se připojí k ČSSD.

U Křižíkovy fontány se očekává také akce přibližně sta členů nacionalistické Národní strany. Chtějí vytvořit uličku hanby pro stoupence komunistů, kteří budou přicházet na oslavu.

Několik skupin pravicových radikálů se sejde i na náměstí Jiřího z Poděbrad, stejně jako mladí sociální demokraté. „Oslavu svátku práce“ svolala Dělnická strana. Na stejné místo přijdou i stoupenci hnutí Národního odporu. Neonacisté ohlásili také pochod Žižkovem z Vítkova do Koněvovy ulice. Začíná v poledne a očekává se účast pěti set až osmi set lidí.

Májem proti rasismu

Doma nezůstanou ani anarchisté. Tradičně se shromáždí na Střeleckém ostrově. Po projevu, semináři o výrobě papírových květin a připomenutí „justiční vraždy chicagských odborářů“ se vydají na Císařskou louku, na které začíná od 14:00 festival proti rasismu.

I Brno čekají oslavy

Demonstrace a shromáždění čekají i ostatní česká města. Například na Moravském náměstí v Brně budou ve čtvrtek demonstrovat příznivci komunistické strany a také mladí konzervativci a liberálové. KSČM plánuje na náměstí tradiční prvomájové oslavy. Mladá občanská platforma, nástupnická organizace brněnských Mladých konzervativců, chystá na stejnou dobu protikomunistický protest.

  • Pražský magistrát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/195/19493.jpg
  • Květiny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/117/11657.jpg