Česko vyšle do Afghánistánu stovku vojáků

Praha - Do Afghánistánu zamíří sto vojáků z prostějovské speciální jednotky. Vládní návrh schválili po senátorech i poslanci. Čeští vojáci by v Afghánistánu měli působit od května do konce roku. Pod americkým velením by plnili bojové úkoly v rámci speciálních operací. Mise bude podle vlády stát asi 213 milionů korun, které zaplatí ze svého rozpočtu ministerstvo obrany. Náklady na dopravu uhradí Spojené státy, na jejichž žádost vláda vyslání vojáků do Afghánistánu navrhla.

Návrh o misi sněmovna včera odložila. Pro schválení bylo potřeba 101 hlasů, při dnešním prvním hlasování návrh podpořilo 99 poslanců. Proti byli tři koaliční poslanci - zelené Olga Zubová a Věra Jakubková a lidovec Ludvík Hovorka. Po zpochybnění hlasování opozicí se procedura opakovala a tentokrát úspěšně - pro návrh hlasovalo 112 zákonodárců.

Členové 601. skupiny speciálních sil z Prostějova už v Afghánistánu
působili v letech 2004 a 2006. Ministryně obrany Vlasta Parkanová už dříve uvedla, že by vojáci mohli působit v rámci operace Trvalá svoboda ve velmi nebezpečných částech země a nebyli by součástí jednotek NATO.