Prodej léků proti nachlazení bude omezen - ztíží cestu narkomanům k výrobě drog

Praha - Pacienty čekají další změny v lékárnách, vznikne totiž kategorie volně prodejných léků s omezením. Nejdřív se to bude týkat medikamentů proti bolesti a nachlazení, které obsahují pseudoefedrin. Právě ty nejvíc zneužívají narkomani k výrobě pervitinu.

Získat některé léky proti bolestem a nachlazení už nebude tak jednoduché. Lékárníci je nemusí prodat kdykoli a komukoli, zvlášť když jde o větší počet balení. „Pokud člověk tvrdí, že to má pro celou rodinu, tak žádnou možnost obrany nemáme,“ poznamenává lékárník Martin Staněk. To se má ale změnit, protože lékárník bude mít povinnost promluvit si s pacientem o jeho zdraví a zaznamenat totožnost.

Teprve pak bude moci vydat nezbytné množství léku, aby tak co nejméně tablet skončilo na černém trhu. „Slibujeme si od toho například snížení dostupnosti pervitinu skupinám, kde dochází k experimentování s touto drogou, zejména těm mladým,“ nastiňuje Břetislav Brejcha z Národní protidrogové centrály.

Mezi tzv. vyhrazené léky se časem dostane i část z těch, které nyní lidé získají jen na recept. Mluví se o antikoncepci, lécích na žaludeční vředy nebo proti alergiím. Výsledkem by podle náměstka ministra zdravotnictví Pavla Hroboně mělo být to, že člověk sice stráví v lékárně o pár minut navíc, ale ušetří si cestu k lékaři pro recept a zároveň také třicetikorunový poplatek. Nevýhodou ovšem je, že za lék zaplatí plnou cenu.

Přístup k lékům mají pacientům ulehčit i další novinky, které se připravují. Jednu z nich zmínil poslanec Boris Šťastný (ODS). Praktický lékař vykonávající lékařskou pohotovostní službu by mohl mít přístup k lékům, díky čemuž by pacient kvůli jejim vydání nemusel v noci nebo při složité situaci hledat lékárnu.

Změny by mohly začít platit už od ledna. Poslance totiž tlačí čas. Právě kvůli zpožděnému zákonu o léčivech Česko nedávno odsoudil Evropský soudní dvůr v Lucemburku.