Oprava trati zastaví na pět měsíců vlaky z Letohradu do Lichkova

Letohrad (Orlickoústecko) - Mezi Letohradem a Lichkovem na Orlickoústecku se zastaví až do konce září železniční doprava. České dráhy totiž tento úsek trati opravují a zároveň elektrifikují. Cestující budou muset využít náhradní přepravu autobusy, informoval ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Pardubice Michal Štěpán.

Opravy trati začaly již minulý rok, přerušení provozu v okolí Lichkova trvalo celé září a říjen. „V pondělí 5. května před 8:00 začne nepřetržitá výluka železničního provozu mezi Letohradem a Lichkovem, která potrvá pět měsíců. Důvodem výluky jsou rozhodující práce na elektrifikaci tratě a také její rekonstrukci, včetně budování automatického zabezpečovacího zařízení s dálkovou obsluhou z jednoho pracoviště,“ uvedl Štěpán.

Cestující budou mít k dispozici náhradní autobusovou dopravu, u některých spojů pojedou výlukové autobusy až do Dolní Lipky, Králík či Štítů. České dráhy nepředpokládají oproti zveřejněnému jízdnímu řádu zpoždění vlaků.

Obtížnější spojení budou mít lidé cestující do Verměřovic. „Obec bude první dva měsíce výluky obsluhována pouze z Jablonného nad Orlicí podle speciálního jízdního řádu, neboť zde rovněž probíhá uzavírka silničního mostu,“ uvedl Štěpán.

Stanoviště autobusů bude převážně u železničních nádraží a zastávek, kromě Těchonína a Mladkova, kde bude náhradní zastávka na hlavní silnici na vyznačených místech.