V třebíčské nemocnici zaměnili novorozence

Třebíč – Deset měsíců vychovával pár z Jabloňova dítě, které vůbec není jeho. Že si přinesli z třebíčské porodnice cizí miminko, potvrdily s odstupem až testy DNA. Rodiče žádají od nemocnice 10 milionů korun. Policie vyšetřuje, jak vůbec k záměně mohlo dojít.

Případ se s největší pravděpodobností stal loni v prosinci. „Zjišťujeme všechny rodičky, které v ten den porodily,“ uvedla mluvčí policie Marcela Lavická. „Pokud záměna dětí nebyla úmyslná, tak se nejspíše o trestný čin jednat nebude a věc bude muset řešit nemocnice,“ dodala.

Libor Broža měl pochybnosti o tom, že je otcem malé Nikolky. Nechal si proto udělat testy DNA a u soudu své otcovství zpochybnil. DNA si ale nechala prověřit i matka holčičky, která si byla jistá, že dítě je její. Výsledky testů prokázaly, že biologickým rodičem není ani ona.

V onen prosincový den se v porodnici narodilo pět dětí, jeden chlapec a čtyři holčičky. Ve hře jsou tak tři rodiny, které by mohly vychovávat také cizí dítě.

Ředitel nemocnice jakékoliv pochybení popírá s tím, že podal trestní oznámení na neznámého pachatele. S ohledem na průběh vyšetřování a v zájmu dítěte nebude nemocnice prozatím sdělovat ani žádné další informace. Nyní se prošetřuje, v jakém okamžiku se mohly děti zaměnit.

Rodiče chtějí jediné, co nejdříve mít zpět svoji holčičku. Pokud policie zjistí, že šlo o úmyslnou záměnu, hrozí lékaři nebo sestře deset let vězení.