Paroubek cestoval týden po Číně

Praha/Peking - Jiří Paroubek navštívil v zemi kritizované za to, že opomíjí lidská práva, Peking, Šanghaj a taky město Čcheng-tu. Předseda ČSSD zdůrazňuje, že pobyt, na který ho pozvali tamní komunisti, zaplatila jeho strana.

Nabitý program desetičlenné delegace sociálních demokratů začal v Pekingu. Předseda ČSSD Paroubek tvrdí, že šlo o cestu studijní a že hledali možnosti hospodářské spolupráce. Vedle návštěv historických paláců tak delegace několikrát jednala i se špičkami komunistické vlády. „Myslím si, že šéf největší opoziční strany a v případě vítězných voleb do poslanecké sněmovny příští premiér musí prostě takové věci odpracovat,“ tvrdí Paroubek.

Sociální demokraté přijeli do Číny v rámci své strategie, kterou pojmenovali „Diplomacie všech azimutů.“ Oznámili, že mají zájem na rozvoji česko-čínské spolupráce a zároveň kritizovali současnou českou vládu, protože ta má jiné priority a na Čínu se nezaměřuje.

Paroubek dodává: „Pokud naši nejvyšší vládní představitelé budou říkat, že Čína je komunistická, tak neříkají nic nového, tak tomu skutečně je. A tedy implicitně vlastně říkají, že s ní jednat nebudou, tak samozřejmě ve svých důsledcích to znamená, že ani nebudou schopni obhájit zájmy českých výrobců.“

V Šanghaji Jiří Paroubek vystoupil na Univerzitě financí a ekonomie. V době jeho hodinové přednášky o hospodářském rozvoji České republiky a její zahraniční politice ale nikdo z 20.000 studentů nesměl s Českou televizí mluvit. Vedení školy jim to zakázalo. Rozhovor odmítl i místní předseda komunistické strany, z titulu své funkce šéf univerzity. Pak si sociální demokraté prohlédli olympijský stadion. Přestože Čína během kandidatury na Olymiádu slíbila, že bude dodržovat lidská práva, ve vězeních stále drží tisíce politických vězňů. ČSSD ale neplánuje, že by své čínské kontakty využila v jejich prospěch. „O těch věcech se samozřejmě dá hovořit, ale především by o nich měla hovořit Evropská unie a ten dialog mezi Evropskou unií a představiteli Čínské vlády probíhá trvale a ta jednání mají určitý vliv na politiku lidských práv v Číně,“ myslí si Paroubek

Z Pekingu odletěla delegace ČSSD do Velké Británie na krátkou návštěvu výročního kongresu Labour Party.