Stavební povolení usnadní autorizovaní inspektoři

Praha – Získat stavební povolení by už nemělo trvat tak dlouho. Namísto mnohdy zdlouhavého jednání s úřady mohou o povolení rozhodovat i autorizovaní inspektoři, kteří v některých případech nahrazují stavební úřad. Jmenován ale zatím nebyl ještě ani jeden. Ministerstvo pro místní rozvoj to chce stihnout do konce roku. Od zbytečné byrokracie má pomoci stavební zákon, který platí od začátku roku.

Inspektor může například vydat povolení k začátku stavby, vystavit certifikát pro udělení kolaudačního souhlasu nebo dohlížet na provádění stavby. Zákon se chystal několik let ještě za vlády ČSSD. Podle Jiřího Čunka je problém v tom, že začal platit dříve, než se Institut autorizovaných inspektorů dotvořil.

Ministerstvo chce první inspektory jmenovat během několika týdnů. Zkoušky už složilo přes dvacet lidí. „Čekáme na vyjádření Komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. Až nám předají informace, které osoby to byly, můžeme připravit jmenovací dekrety,“ potvrdila ředitelka odboru stavebního řádu Marcela Pavlová.

Do konce roku by měla být jmenována asi stovka autorizovaných inspektorů. Klienti si je budou moci najít a vybrat v databázi. Zatím ale nikdo nedokáže odhadnout, o kolik se stavební řízení s inspektory oproti tomu klasickému zkrátí.