Simulátor ušetří armádě miliony korun

Libavá – Armáda začala používat unikátní systém při svých cvičeních. Místo ostrých nábojů má nově elektronické simulátory střelby. Ušetří tím desítky milionů korun. Standardní cvičení využívalo bojová vozidla v útoku s podporou letectva a ostré střelby na terče. Nyní funguje úplně jinak. Vojáci sice střílí, ale pouze cvičnou municí a na zbraních mají elektronické simulátory.

„Cvičení splnilo svůj účel, řada věcí se dělala na simulátorech. Padesát procent, které jsme v letošním roce ušetřili, jsou pro nás velkým přínosem,“ uvádí Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu armády ČR při výcviku v Libavé. Cvičení má prověřit připravenost vojáků na zahraniční mise. Vojáci řeší třeba dopravní nehody nebo demonstrace obyvatel, ale procvičují i osvobození přepadeného konvoje. Vojáci na sobě mají speciální zařízení, které do počítače předává údaje o střelbě.

„Tento systém nám umožňuje provádět reálné cvičení bez ostré munice. Pracuje na principu výstřelu a příjmu laserového paprsku,“ vysvětluje Jiří Beneš z Centra simulačních a trenažérových technologií. Jak uvádí jeden z vojáků, pokud ho někdo zasáhne, na zařízení se mu objeví nápis DEAD a tím je voják mrtvý.

Simulátor dokáže rozeznat zásahy jako ve skutečné bitvě. Pomocí různých tónů hlásí i zranění. Podobnou soustavu čidel mají i bojová vozidla a jejich pohyb sledují velitelé na monitoru počítače.

Cvičení Strong Campanier v Libavé je dosud největším, u kterého armáda použila elektronickou simulační techniku. Do budoucna ji chce využívat pravidelně a ušetřit peníze za ostrou munici.