Pneumokok zabil chlapce na Benešovsku

Benešov - Ve vesnici u Benešova zemřel tříletý chlapeček na pneumokokovou infekci. Proti této nebezpečné chorobě existuje očkování, ale zdravotní pojišťovny vakcínu ze zákona hradí jen vytipovaným, rizikovým skupinám dětí.

Pneumokok dokáže zabít během několika hodin. Způsobuje řadu nemocí - od zánětu středního ucha, až po zánět plic nebo mozkových blan. Jeho nebezpečí je hlavně v tom, že ze začátku vypadá jako běžná viróza. Stejně tomu bylo i v případě tříletého chlapce z Benešovska. Podle informací jeho obvodní lékařky ho rodiče odvezli na pohotovost do nemocnice v Benešově. Říká, že odsud ho poslali domů, kde ve spánku zemřel. V benešovské nemocnici mimo kameru tvrdí, že chlapce poslali na kliniku do Prahy. Kam přesně ale neřekli. Oficiálně zatím nechce vedení nemocnice případ komentovat.

Pneumokokovou infekcí ročně onemocní asi 15 dětí. Ty, které přežijí, mají většinou vážné trvalé následky. S nemocí před rokem bojoval i dnes tříletý Ondra. Týden byl v komatu a infekce ho připravila o sluch. „Teď je momentálně druhý den po operaci, má kochleární implantát, který by mu měl pomoci slyšet,“ popisuje maminka Ondřeje Kateřina Kalovská.

Proti pneumokokové infekci existuje očkování. Zdravotní pojišťovny ho ale hradí jen rizikovým skupinám - třeba dětem s oslabenou imunitou. „VZP, vědoma si rizika, začala od letošního roku přispívat dětem od jednoho do pěti let 800 korun na očkování, pokud prodělaly častá onemocnění dýchacích cest,“ říká mluvčí VZP Jana Víšková. Odborníci ale volají po plošném očkování všech dětí. „V Evropě je už 16 zemí, které plošně očkují,“ konstatuje Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti. Ministerstvo ale zatím změny nechystá a o celoplošném očkování neuvažuje. Chce i nadále očkovat jen rizikové skupiny.