Obyvatelům Holic na Pardubicku znepříjemňuje život objížďka

Holice ( Pardubicko) - Obyvatelé Holic na Pardubicku všemožně protestují proti objížďce, která vede jejich obcí. Kvůli opravě a uzavírce silnice I/11 mezi Hradcem Králové a Ostravou, která bude trvat pět měsíců, projede denně Holicemi několik desítek tisíc aut.

Holice leží na frekventované silnici z Hradce Králové do Olomouce a Brna. Běžně tudy projíždí 20 000 aut za den. Díky částečné uzavírce z východních Čech do Ostravy se počet projíždějících aut neúnosně zvýšil.

„Jsme na pokraji dopravního kolapsu“, tvrdí starosta Holic. Auta projíždí přímo středem města a není možné pořádně přejít silnici, natož používat vlastní auto. „Obyvatelům doporučíme, aby ve špičkách ani nejezdili po městě autem a pohybovali se pěšky,“ vysvětluje postoj radnice místostarosta Ladislav Effenberg (ČSSD).

Objízdnou trasu naplánoval královehradecký krajský úřad. Podle něj nebylo na výběr. Městský úřad v Holicích byl tak postaven před hotovou věc a proti plánované objížďce, se už neubránil. Obyvatelé Holic si tedy oddychnou až na konci září, kdy má objížďka skončit.