Nejvyšší soud podruhé zkoumá případ údajné vražedkyně Velikovské

Brno  - Nejvyšší soud (NS) se začal již podruhé zabývat případem Kamily Velikovské. Žena podle obžaloby v roce 2005 zastřelila svého manžela, jenž ji údajně dlouhodobě týral. Vrchní soud v lednu 2008 Velikovské snížil trest z deseti na sedm let, žena však podala dovolání.

Nejvyšší soud před časem vrátil kauzu Velikovské k Vrchnímu soudu v Olomouci kvůli doplnění dokazování. V prvním procesu se prý soudy nevypořádaly s její obhajobou. Olomoučtí soudci ženu opět potrestali za vraždu, a to sedmi roky vězení. Velikovská podala druhé dovolání, které soud dostal v pondělí.

Případ již dostal k projednání jeden z trestních senátů. Za jak dlouho rozhodne, nelze předjímat. V podobných kauzách padne verdikt většinou v několika měsících.

Velikovská zastřelila svého muže ve Zlíně pistolí, kterou si patrně vypůjčila na svou obranu. Manžel na místě zemřel. Olomoucký soud neuvěřil tvrzení, že výstřely vyšly ze zbraně náhodně při potyčce. Ve výši trestu však na popud Nejvyššího soudu zohlednil dlouhodobé fyzické i psychické týrání ženy. Trest sedmi let vězení je pod zákonnou sazbou za vraždu. Původně byla Velikovská odsouzena na deset let.

Ženě naopak při rozhodování o vině a trestu přitížilo její chování po činu. Do případu zatáhla i svého souseda, který jí pomohl s úklidem a odstraněním těla. Společně vytrhali zakrvácené parkety z pokoje, oblečení spálili. Poté oslovili dva bezdomovce, aby tělo za několik lahví alkoholu zakopali. Bezdomovci však mrtvého muže pouze odvezli do lesa za vizovickým nádražím. Tělo v pokročilém stadiu rozkladu objevil kolemjdoucí.

Velikovská manželství a okrajově i soudní proces popsala v knize Svobodná, i když za mřížemi. Napsala ji během desetiměsíční vazby.