Na Šumavě se devátým rokem rozjedou autobusy pro nepohyblivé lidi

Sušice (Klatovsko) - Autobusy pro seniory a málo pohyblivé lidi začnou opět 14. května jezdit po atraktivních místech národního parku Šumava. Projekt Dostupná Šumava letos vstupuje do devátého roku. Dosud ho využily tisíce hůře pohyblivých občanů. Autobusy jezdí mimo hlavní sezonu - v květnu, červnu, září a říjnu. Letošní pozměněná trasa na rozdíl od minulého roku vezme turisty například do Hartmanic, na Velký Babylon, Zhůří u Javorné nebo k Hauswaldské kapli, uvedl Josef Jiřička ze správy národního parku Šumava.

Trasy výletů podle něj zůstávají stejné, dokud o ně trvá zájem, pak se obměňují. Pro letošní rok je naplánováno celkem 39 výletů. Zhruba ze 70 procent jsou už nyní zaplněné, doplnil vedoucí sušického provozu společnosti Autobusy Plzeň a.s. Vojtěch Kratochvíl. Dopravce spolu se správou parku projekt organizuje. „Zájem o tyto výlety je velký, asi nejvíc se lidé těší na Březník,“ uvedl. Mnozí lidé si místa v jednotlivých termínech rezervují už od loňského podzimu.

Celodenní výlety s průvodcem umožní díky povolení správy parku dojet až na místa, kam normálně doprava nesmí. Lidé dojdou vždy jen velmi krátké úseky od zaparkovaného autobusu k cíli 12 jednotlivých zastávek. Při každém výletu ujede autobus kolem 150 kilometrů, cena je 190 korun.

Projekt využívají důchodci a méně pohybliví lidé, kteří už nemohou po šumavských kopcích sami chodit. Letos také pojedou ve dvou termínech nízkopodlažní autobusy s plošinou výhradně pro vozíčkáře. Tyto autobusy pojedou mimořádně z Plzně, doplnil Kratochvíl.