S péčí ve fakultních nemocnicích je spokojeno 80 procent pacientů

Praha - Osmdesát procent pacientů je spokojených s kvalitou péče ve fakultních nemocnicích. Vyplynulo to z průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK mezi třiceti tisíci pacienty ve čtrnácti nemocnicích a ústavech. Výsledky zveřejnil dnes ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a podle něj odpovídají světovému standardu.

„Nejvíce spokojeni jsou pacienti z fakultních nemocnic v Plzni, Hradci Králové a Ostravě a také pacienti Masarykova onkologického ústavu,“ upřesnila náměstkyně Markéta Hellerová. Ministr zdůraznil, že cílem není vytvářet žebříčky nemocnic, ale hledat cesty, jak lze zlepšit postavení pacientů v systému poskytování služeb a jak zlepšit služby nemocnic. 

Podle průzkumu se shodovali pacienti ve všech zařízeních v tom, že jim v době nemoci chyběla citová opora. Nehodnotili moc dobře ani tělesné pohodlí v nemocnici. Nejvíce stížností bylo na kvalitu nemocničního stravování, dodal první náměstek ministra Marek Šnajdr.

Julínek poznamenal, že průzkum ukázal dobré výsledky, mnohdy to ale podle něj svědčí spíše o tom, že pacienti jsou spokojeni, protože neznají nic lepšího. Nemají zkušenosti se špičkovou kvalitou. Ministr prý chce dosáhnout reformou toho, aby dnešní nadstandard se stal standardem.

Nemocniční žebříčky 

Žebříčky nemocnic z pohledu pacientů zpracovává letos potřetí organizace HealthCare Institute. Do projektu Nemocnice ČR 2008 mohou vstoupit všechny nemocnice, nejen řízené ministerstvem. Letos zahrne průzkum také názory zaměstnanců. Projektu se účastní i pacientské organizace a zdravotní pojišťovny.

Kvalitu nemocnic porovnává už řadu let Národní referenční centrum. Na rozdíl od zmíněného projektu, jehož se účastní část zařízení, hodnotilo centrum všechny nemocnice, a to podle počtu výkonů v určitých odbornostech. Zveřejnilo už statistiku porodů a operací kyčelního kloubu.

Žebříčky nemocnic sestavoval i David Rath, když byl ministrem zdravotnictví. Sledoval fakultní nemocnice, jež ministerstvo řídí. Jedním z kritérií bylo hospodaření. Lékařský odborový klub zase zveřejňoval žebříčky nemocnic podle výše příjmů tamních lékařů.