Dopravní podnik v Chomutově a Jirkově zlevní měsíční kupony

Chomutov - Od 1. června dopravní podnik v Chomutově a Jirkově zlevní cenu měsíčních občanských kuponů z 500 na 450 korun. Kupony přitom podražily ze 400 korun na začátku letošního roku. Skokové zdražení o 100 korun vyvolalo negativní reakce veřejnosti i akcionářů, podnik proto vyhověl námitkám a cenu kuponů ve srovnání s loňským rokem navýší mírněji, uvedl generální ředitel dopravního podniku Jiří Melničuk.

Ke zvýšení jízdného podnik přistoupil na konci loňského roku po třech letech, důvodem bylo podle Melničuka zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent a výrazné zdražení vstupů, zejména cen nafty a elektřiny. "Nebráníme se přiznat určitou chybu, zvýšení cen kuponu se odrazilo v poklesu zájmu o ně. Po zdražení prodáváme jen asi 2000 kuponů měsíčně, tedy o 500 méně.

Vedení podniku přehodnotilo i rozhodnutí o zrušení noční linky číslo 11. „Od pátečního pozdního večera do nedělního brzkého rána počínaje 1. červnem budou znovu jezdit mezi Chomutovem a Jirkovem tři spoje každým směrem. Neplatí však na nich kupony ani čipové karty, jednorázové jízdné je stanoveno na 20 korun. Provozování linky je také podmíněno chováním cestujících. V případě ohrožení zdraví řidiče či majetku podniku linku opět zrušíme,“ doplnil Melničuk.

Podnik se už od 1. března vzdal pod nátlakem veřejnosti i dalšího opatření ke snížení nákladů. Žákovské měsíční kupony začaly k tomuto datu znovu platit i o víkendech, svátcích a prázdninách, první dva měsíce v roce si žáci v mimoškolní dny museli jízdné hradit.

Ceny jízdného s výjimkou občanských měsíčních kuponů zůstaly v platnosti. Při platbě v hotovosti platí dospělý člověk v autobuse a trolejbusu od 1. ledna o korunu víc - 13 korun. Platba čipovou kartou podražila také o korunu, odečítá se z ní nyní 11 korun.

Žákovské měsíční kupony podražily ze 180 korun na 200 korun, studenti nad 15 let platí 250 korun. Senioři mezi 60 a 70 lety si připlatili 50 korun a jezdí za 300 korun měsíčně.