Jeho oběť měla smysl, řekla na pohřbu padlého vojáka Parkanová

Uherské Hradiště - Naposledy se přišli s vojákem, který nedávno zahynul v afghánské provincii Lógar, rozloučit - kromě jeho rodiny - také ministryně obrany Vlasta Parkanová a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Součástí pohřbu byly vojenské i církevní ceremonie. Po čestných salvách zazněla i státní hymna.

„Umře-li mladý člověk při dopravní nehodě, bolí to samozřejmě úplně stejně, jako když padne mladý voják při plnění služebních povinností. Je ale posilující satisfakcí, že jeho smrt byla obětí, která měla hluboký smysl, kdy za mír tohoto světa obětoval to nejcennější, co mohl,“ pronesla s úctou Parkanová. Ministryně v sobotu povýšila zesnulého in memoriam na praporčíka a vyznamenala ho Záslužným křížem prvního stupně, nejvyšším armádním vyznamenáním.

Do obřadní síně v části Uherského Hradiště Mařatice se nedostalo kolem sta smutečních hostí, kteří tak sledovali církevní obřad, vedený vojenským kaplanem, prostřednictvím reproduktorů venku. Po jeho skončení přenesli vojáci následováni smutečním pochodem rakev na mařatický hřbitov k rodinnému hrobu.

V Afghánistánu přišli o život už tři čeští vojáci

Muž zemřel poté, kdy obrněné vozidlo Humvee, které řídil, najelo na nastraženou nálož. Při neštěstí byli zraněni jeho čtyři kolegové z českého provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru. Jeden z nich leží stále ve vážném stavu ve Vojenské ústřední nemocnici.

Členem provinčního rekonstrukčního týmu byl také voják, který loni v květnu zahynul po sesuvu laviny kamení a bahna v provincii Badachšán. Další afghánskou obětí je příslušník speciálních sil vojenské policie, který zemřel v afghánské provincii Hílmand po útoku sebevražedného atentátníka. Celkem nyní v Afghánistánu působí 300 českých vojáků, v květnu přibudou další z prostějovské skupiny speciálních sil.