Sdružení pečující o postižené pacienty mají finanční problémy

Praha - Občanská sdružení, která se starají o psychiatrické pacienty s tělesným postižením, se potýkají s finančními problémy. Pražské sdružení Pohoda tvrdí, že letos má na provoz chráněného bydlení pro tyto klienty o 40 procent méně peněz než loni. Ministerstvo práce a sociálních věcí o problému ví a o dalších penězích jedná s ministerstvem financí.

Růžena Králová trpí středně těžkou mentální retardací. V chráněném bydlení sdružení Pohoda žije už šest let. Jenže tomu právě kvůli nedostatku peněz hrozí zavření. Pro Královou, která nemá nikoho, kdo by se o ni postaral, to znamená, že zřejmě skončí v ústavu.

Loni dostalo sdružení Pohoda na provoz chráněného bydlení od státu skoro šest milionů korun. Letos zatím jen tři a půl. Sdružení tak musí kvůli tomu sehnat sedmkrát víc individuálních darů než loni. Od pražského magistrátu Pohoda zatím dokonce nedostala vůbec nic. Magistrát se brání, že chyba není na jeho straně. Vinu naopak svaluje na ministerstvo práce a sociálních věcí, které náročnost péče o klienty s kombinovaným postižením pro letošní rok podcenilo.

O dalších penězích se momentálně jedná 

Pražský radní pro oblast sociálních služeb Jiří Janeček říká, že magistrát navýšil rozpočet nejen Pohodě ale i dalším organizacím tohoto typu. „Praha ale nemůže v žádném případě už díky dlouhodobé podfinancovanosti jako takové suplovat státní rozpočet,“ dodává Janeček. Ministerstvo zase říká, že peníze určené pro dotace rozdělilo přesně tak, jak pražský magistrát chtěl.

Ministerstvo práce už jedná s ministerstvem financí o dalších penězích pro lidi s kombinovaným postižením - asi o 250 milionech korun. Kolik přesně z rezervního fondu přiteče, bude jasno do konce května. Sdružení Pohoda musí s minimem peněz zatím vydržet. Podle magistrátu sice dostanou zhruba jeden milion korun, ale nejdřív začátkem června.