Plzeňské děti a policisté pokárali řidiče za rychlou jízdu

Plzeň - V Plzni začala celorepubliková akce Jezdíme s úsměvem, kterou organizuje policie a Česká pojišťovna. Plzeňští policisté kontrolovali řidiče spolu s dětmi ze čtvrté třídy základní školy. Jeden z řidičů překročil rychlost o více než 22 kilometrů. Z necelé třicítky zastavených řidičů se zhruba třetina dopustila přestupku, například rychlou jízdou, nerozsvícenými světly nebo neměli v pořádku technickou kontrolu. Sdělila to dnes Ivana Telekešová z plzeňské policie.

Děti při kontrolách řidičů rozdávají vlastnoručně vybarvené obrázky zamračených nebo rozesmátých aut - podle toho, jestli řidič spáchal, nebo nespáchal dopravní přestupek. Upozorní je také na to, že kontrolní akce se koná v blízkosti jejich škol nebo míst, kde často chodí, a poprosí řidiče o opatrnost a dodržování pravidel.

Spolu s dětmi s řidiči mluvil i nejúspěšnější český motocyklový závodník Lukáš Pešek. „Jezdím vždycky podle předpisů,“ řekl se smíchem, i když připustil, že je to někdy těžké. Komentoval i tragické následky uplynulého prodlouženého víkendu, během kterého zemřelo na českých silnicích 14 lidí, z toho například v sobotu pět lidí na motocyklech. Ne vždycky mohou za nehodu lidé na motorce, řidiči aut nejsou často moc ohleduplní, hájil motorkáře Pešek.

Podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka má policie i pojišťovna stejný zájem - snížení počtu a následků dopravních nehod. Zapojení dětí je důležitým psychologickým prvkem pro mnoho řidičů. „Psychologové tvrdí, že když dostane řidič pokutu, bere to většinou jako součást toho, že řídí a čas od času se tomu nevyhne. Během krátké doby na to zapomene. Když mu ale domluví dítě, čtvrťák, je to motivačně mnohem silnější než pokutový bloček,“ uvedl. Kromě Peška se do akce postupně v různých krajích zapojí také další čeští závodníci - Karel Loprais, Jarek Janiš či Tomáš Enge.

Po Plzeňském a Karlovarském kraji se do prázdnin akce uskuteční ještě v Moravskoslezském a Středočeském kraji a v Praze, po letních prázdninách bude pokračovat ve zbývajících regionech.