Policisté a hasiči letos získají techniku za tři miliardy

Brno - Stát letos investuje do vybavení policistů a dobrovolných a profesionálních hasičů přes tři miliardy korun, nejvíce v historii. Na mezinárodním bezpečnostním veletrhu Pyros/Iset v Brně to dnes řekl ministr vnitra Ivan Langer. Nejvíce peněž bude stát přeměna policejních služeben a nákup 1600 nových aut. V příštích letech bude peněz na modernizaci bezpečnostních složek méně, podle Langra by se ale mělo jednat o podobnou částku.

Dopravní policie získá do konce roku 70 motocyklů s radary, dálniční policie zase šestnáct rychlých automobilů. Nejen k dopravním nehodám by ještě letos měly vyjíždět také speciální mikrobusy přebudované na pojízdné policejní služebny. Pořízení každého z osmdesáti vozidel vyjde podle odhadů na jeden milion korun.

Profesionální hasiči získají letos kolem 200 milionů na 40 nových automobilových stříkaček a 150 milionů na další techniku. Do roku 2012 si tak chtějí požárníci pořídit přibližně 200 nových stříkaček. Zkrátka nepřijdou ani dobrovolní hasiči, jimž letos vláda věnovala 300 milionů korun na nákup speciálního oděvu a bot, které potřebují při zásazích. Novou výbavu umožňující výjezdy při velkých požárech dostane 33.330 dobrovolných hasičů v 5550 obcích.

„V příštích letech plánujeme pokračovat v rozjetých projektech. Policie získá dalších 700 vozidel. Celkové investice budou velmi blízké těm letošním, i když ne tak rekordní,“ dodal Langer.