V opilosti kradl v nemocnici, dostal 15 měsíců vězení

Pardubice -  Okresní soud v Pardubicích odsoudil k 15 měsícům vězení muže, který se opilý pokusil ukrást kabely v pardubické nemocnici. Přitom poškodil optická vlákna a způsobil výpadek počítačového systému na jednotkách intenzivní péče na dětském oddělení a interně. Státní zástupkyně proto požadovala i trest za obecné ohrožení. Důkazy a svědecké výpovědi to ale během líčení neprokázaly.

Několikrát trestaného Rostislava Mareše soud poslal do vězení na 15 měsíců. Do souhrnného trestu započítal i dříve prokázané zanedbání povinné výživy. Z obecného ohrožení nakonec Mareš obviněn nebyl. Podle soudkyně Anny Sobotkové se ho nepodařilo prokázat, protože svědkové a ředitel pardubické nemocnice hovořili ve prospěch obžalovaného. „Život ani zdraví pacientů nemocnice nebyly ohroženy,“ dodává soudkyně.

Obhájce Rostislava Mareše nesouhlasí ani s trestem za krádež kabelů. Podle něj důkazy dostatečně neprokázaly, že by kabely ukradl přímo jeho klient. Obžalovaný se u soudu za své chování omluvil s tím, že si neuvědomil, že by mohl ohrozit život pacientů. Stejně jako státní zástupkyně si ponechal lhůtu pro odvolání.