Zasedání vlády (14. května)

Praha - Komunistický návrh na uzákonění jednorázového referenda vláda na dnešním zasedání nepodpořila. Schválila ale návrh věcného záměru zákona o volném pohybu služeb, který by měl omezit diskriminaci cizinců při získávání povolení k podnikání. Podpořila také novelu zákona o státní sociální podpoře. Novelu o odměňování přesčasů v dopravě odložila. Kabinet také schválil návrhy ministra vnitra, které mají pomoci v boji proti zlodějům aut. Kabinet ještě vyslechl zprávu o protipovodňových opatřeních a o přezbrojení armády. Ministři se sešli bez premiéra Mirka Topolánka, který je na zahraniční cestě.

Návrh komunistických poslanců na uzákonění jednorázového referenda vláda neodsouhlasila. O umístění radaru na českém území tak bude pravděpodobně rozhodovat sněmovna.

Návrh věcného záměru zákona o volném pohybu služeb, který by měl omezit diskriminaci cizinců při získávání povolení k podnikání, ale vláda schválila. Čeští malí a střední podnikatelé budou tak moci snadněji získávat zakázky ve všech státech Evropské unie a příležitostně v nich podnikat.

Projednávání bodu, ve kterém se měla řešit novela nařízení o odměňování přesčasů v dopravě, kabinet odložil. Vyšel tak vstříc ministru dopravy Aleši Řebíčkovi, který o nové úpravě stále jedná s odbory a zaměstnavateli.

Ministři posoudili a schválili i nový systém výuky češtiny pro cizince. První pokus absolvovat zkoušku z jazyka, která bude od ledna povinná pro udělení trvalého pobytu, by měl podle ministerstva školství zaplatit stát a každý další pokus by měl přijít uchazeče přibližně na 1500 korun.

Do protipovodňových opatření, která by měla pomoci při ochraně měst a obcí před velkou vodou, bude ministerstvo zemědělství do roku 2012 investovat zhruba 14 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy o protipovodňových opatřeních, provedených do roku 2007, kterou dnes schválila vláda.

Přísnější kontrolu na vrakovištích a zavedení podrobné evidenční prohlídky jsou některými z kroků, kterými chce ministerstvo vnitra účinněji bojovat proti krádežím aut a jejich součástek. Podle statistik tvoří téměř čtvrtinu celkové kriminality v České republice. Vláda dnes návrh šéfa resortu Ivana Langera schválila.

Jednotlivá ministerstva neměla žádné připomínky ke zprávě o přezbrojení armády vozidly Pandur od rakouské firmy Steyr. Vláda v ní dnes vyslechla, že s testy dvou obrněných vozidel by se mělo začít do konce května.