Na dopravní projekty získají středočeská města 160 milionů korun

Praha - Na modernizaci příbramského autobusového nádraží a rozvoj cyklostezek v Poděbradech, Benešově a v okolí řek Berounky a Sázavy je nově vyčleněno kolem 160 milionů korun. Rozdělení evropských peněz mezi projekty z prioritní osy 1 - Doprava schválil výbor regionální rady. Část prostředků poputuje i na vybudování autobusových zastávek v Dolních Břežanech u Prahy nebo na opravy místních silnic v Mirošovicích, informoval mluvčí středočeského hejtmanství Martin Kupka.

Nejvíce peněz, 53,5 milionu korun, půjde na modernizaci autobusového nádraží v Příbrami, které se má přeměnit v moderní dopravní terminál. Vzniknout zde má mimo jiné informační systém, který by byl snadno ovladatelný i pro lidi se zdravotním postižením.

Zhruba 26 milionů korun bude na zlepšení podmínek pro pravidelné využívání cyklodopravy v Benešově. O milion korun méně získají na podobný projekt Poděbrady. Výsledkem má být 2,2 kilometru nových cyklostezek a cyklopruhů v nejfrekventovanějších částech města. Devatenáctimilionová dotace EU zamíří do Černošic na vybudování nádražní úschovny kol.

Přibližně 11,5 milionu korun je určeno na vytvoření cyklostezky v okolí dolní Berounky, která by propojila obce Dobřichovice, Lety a Řevnice. V současnosti tam milovníci cyklistiky musejí využívat silnice druhé a třetí třídy s hustým automobilovým provozem.

Bezpečí cyklistů i pěších se má zvýšit také po vybudování stezky spojující Bukovany a Týnec nad Sázavou. Projekt získá z evropských peněz 8,4 milionu korun.

Přes devět milionů korun dále půjde na vybudování nových autobusových zastávek v Dolních Břežanech, vybavených informačním systémem pro cestující. Součástí investice budou i opravy přiléhajících částí chodníků.

Čtyřmilionovou dotaci získají Mirošovice na rekonstrukce místních komunikací vedoucích k průmyslovým areálům. Cílem je zlepšit dopravní obslužnost v této lokalitě, a tím i podmínky pro podnikání.