Cestující, kteří nouzově přistáli v Praze, odletěli do Osla

Praha - Cestující z Boeingu 737, který odpoledne musel nouzově přistát na ruzyňském letišti, odletěli ve 23:30 náhradním letadlem do Osla. V Norsku by měli přistát ve čtvrtek okolo 2:00. Porouchaný stroj zůstává v Praze. Náhradní letadlo už přivezlo součástky nutné pro jeho opravu.

Boeing 737 nízkonákladové společnosti Norwegian Air Shuttle se 131 pasažéry na palubě, odstartoval z letiště v Praze-Ruzyni a mířil do hlavního města Oslo. Krátce po vzletu ohlásila pilotovi elektrická požární signalizace oheň v oblasti pomocného motoru.

Letiště okamžitě vyhlásilo plnou pohotovost. Letadlu se podařilo přistát ve 14:01. Událost se naštěstí obešla bez zranění. Po přistání ihned zasáhli i letištní hasiči a byli připraveni také záchranáři. Ti ale nakonec nebyli potřeba, protože se nikomu z cestujících nic nestalo.

Nouzová přistání nejsou na pražském letišti častým jevem, například v
loňském roce se tak stalo pouze třikrát. Letos v lednu na Ruzyni přistálo letadlo Airbus A321 společnosti Air France, které letělo na pravidelné lince Paříž - Praha. Příčinou byla technická závada, kvůli níž přestal fungovat jeden motor. Letadlo přistálo bezpečně a cestující byli v pořádku.