Ministerstvo školství dalo za nábor devíti zaměstnanců milion korun

Praha - Ministerstvo školství zaplatilo milion a sto tisíc korun českobudějovické personální agentuře Fides Populi, aby mu našla dvacet zaměstnanců. Informuje o tom deník Právo. Resort ministra Ondřeje Lišky nakonec přijal jen devět úředníků. Ministerstvo chtělo posílit organizační složky ve skupině, která zajišťuje čerpání unijních peněz z Bruselu pro české školství. Místo ředitele programu Výzkum a vývoj, kvůli jehož nepřipravenosti odešla z ministerstva Dana Kuchtová, zůstává ale neobsazeno.

Z dvaceti lidí, které agentura doporučila, si jich ministerstvo vybralo jedenáct, dva uchazeči ale nenastoupili. Ostatní začali pracovat jako projektový a finanční manažer, odborný referent a interní auditor.

Zakázku na nábor zaměstnanců ministerstvo agentuře zadalo na podzim 2007, kdy po odvolání Dany Kuchtové resort dočasně řídil Martin Bursík. Ondřej Liška pak toto rozhodnutí po svém nástupu akceptoval, tvrdí novinář deníku Právo Marek Přibil.

Najmutí externí agentury je podle něho v pořádku, nelíbí se mu ale výše částky, kterou dostala za svou práci zaplaceno, a také to, že nábor nových zaměstnanců nedokázalo obstarat ministerstvo samo. „Situace jen vypovídá o personálním úseku ministerstva, které evidentně nefunguje, protože obsaženo zde není více klíčových pozic,“ domnívá se.

Naráží především na dosud volné místo ředitele operačního programu Výzkumu a vývoje pro inovace. Kvůli jeho nepřipravenosti byla přitom z postu ministryně školství odvolána Liškova stranická kolegyně Dana Kuchtová. Kontroverzní program, který Brusel Česku dosud jako jediný neschválil, má české vědě v příštích pěti letech zajistit z fondů asi 52 miliard korun.