Půtu a Šuleje z Berdychova gangu poslal soud do vazby

Praha - Členy takzvaného Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje poslal středočeský krajský soud do vazby. Oba muži museli na zahájení soudu čekat několik hodin, neboť soudci chyběly jejich předávací protokoly a doklady totožnosti. Půta a Šulej pobývali od roku 2006 v irské vazbě. Tamní Nejvyšší soud minulý týden rozhodl o tom, že mohou být vydáni k trestnímu stíhání do České republiky, kam je dnes přepravila letecká eskorta.

Soud zdůvodnil uvalení vazby nebezpečím, že oba muži uprchnou. Půta bude převezen do vazební věznice v Hradci Králové a Šulej do pankrácké
věznice v Praze.

Půta se Šulejem byli v Irsku zadrženi na základě eurozatykače v srpnu 2006 a od té doby pobývali v tamní vazbě. Loni v dubnu irský prvoinstanční soud rozhodl, že neshledal překážky pro jejich vydání do ČR. Dvojice se odvolala k Nejvyššímu soudu, ten ale odvolání před několika dny zamítl.

Advokáti Půty a Šuleje Jaroslav Ortman  a Lucie Kýčková se také prostřednictvím ústavních stížností domáhali zrušení eurozatykačů, na základě kterých oba muži skončili v irské vazbě, Ústavní soud ale loni v červnu stížnosti odmítl.

Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli původně v procesu s šestatřicetičlenným gangem kolem Davida Berdycha a elitních policistů stíháni jako uprchlí. Půta za účast na šesti loupežích, na jedné krádeži a za porušování domovní svobody, Šulej za účast na třech loupežích a jedné krádeži. Po zatčení v Irsku středočeský soud jejich skutky vyloučil k samostatnému projednání, začátkem roku je spojil se zbylou trojicí Berdych, Radek Trumpeš a Jan Zelený.

Půta byl už dříve pravomocně odsouzen ke dvěma letům vězení za brutální útok na posádku pražské záchranné služby. Kromě toho čelí v samostatně vyšetřovaném případu i obvinění z únosu a vraždy podnikatele Václava Skaly, jehož tělo policie dodnes nenašla. Podle Ortmana se ale eurozatykač, na jehož základě byl Půta vydán, vztahuje pouze ke kauze Berdychova gangu.

Podle MfD se policisté o Půtu se Šulejem zajímají i kvůli loupeži, při které v září 2002 nejméně tři dosud neznámí muži přepadli v Praze 6 vozidlo bezpečnostní agentury a uloupili 153 milionů korun. O možné účasti Berdychova gangu na loupeži se spekulovalo již v minulosti, toto podezření se ovšem zatím neprokázalo. Policisté případ koncem loňského roku odložili, aniž našli pachatele.