Kamery odhalily, že někteří řidiči čtou při jízdě noviny nebo studují mapy

Praha - Ačkoli pražský magistrát netají, ve kterých ulicích jsou umístěny radary pro měření rychlosti automobilů, někteří řidiči na ně nedbají a nezpomalí. Další si zase snaží maskovat obličej, aby při rychlé jízdě nebyli poznat na fotografii z kamery. Záběry radarových kamer prozrazují, že existují i motoristé, kteří za jízdy čtou noviny nebo studují mapu, uvedl magistrát.

V lednu se jeden řidič řítil tunelem Mrázovka, kde je povolena maximálně sedmdesátikilometrová rychlost, rychlostí 164 kilometrů v hodině. Za ním jeli motoristé, kteří nejvyšší povolenou rychlost překročili shodně o 85 kilometrů za hodinu. „Kamerový systém ukázal i další nešvary, kterých se řidiči dopouštějí,“ napsal magistrát. Kamery zachytily například řidiče nebo jejich spolujezdce, kteří za jízdy vystrkují polovinu těla ven z vozidla. Další motoristé do kamer ukazují vulgární gesta. „Často se také více než řízení věnují svým spolujezdcům nebo jídlu,“ uvedl úřad.

Zjištěné případy strážníci předali magistrátnímu odboru dopravních přestupků, který je může řešit.

V Praze je nyní 17 radarů, které měří průměrnou rychlost automobilů v určitém úseku ulic. Magistrát plánuje umístit další zařízení v ulicích 5. května a V Holešovičkách.