První tři dny nemocenské dostanou Češi šedesát procent základu

Praha - Od července budou pracovníci v prvních třech dnech nemoci dostávat šedesát procent svého vyměřovacího základu, který se stanovuje z příjmu. Ústavní soud neplacení dávek v prvních třech dnech nemoci od 30. června zrušil, ale zákonodárci do začátku prázdnin zákon o nemocenské změnit nestihnou. Návrh nové úpravy předloží ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas sněmovně na její červnové schůzi, platit by mohl od září.

„Není možné v žádném případě změnu zákona stihnout k 30. červnu. V každém případě od července bude v prvních třech dnech nemoci nemocenská 60 procent vyměřovacího základu,“ potvrdil Nečas. Zaměstanavatelé i Česká správa sociálního zabezpečení potřebují nějaký čas na přípravu. Třetí změnu pravidel nemocenské považuje Nečas vůči nim za „poněkud neohleduplnou“. Navíc se obává, že se nyní zvýší jak nemocnost, tak výdaje na nemocenské.

Nová pravidla pro její výplatu v prvních třech dnech stonání chce dostat do novely, podle které by měli od příštího roku dávky v prvních čtrnácti dnech platit zaměstnavatelé. Sněmovna ji bude ve druhém čtení projednávat v červnu.

Na základě vládní reformy se od ledna dávky v prvních třech dnech nemoci nevyplácejí vůbec. Od čtvrtého do 30. dne mají zaměstnanci 60 procent vyměřovacího základu, který se stanovuje ze mzdy. Při ještě delším stonání pak získávají 72 procent základu. Do konce loňska pobírali v prvních třech dnech nemoci 25 procent základu, poté 69 procent.