Pracovní rehabilitace pomáhá s návratem do zaměstnání lidem po úrazu

Děčín - Projek pracovní rehabilitace se snaží usnadnit návrat na trh práce lidem, kteří po úrazu zůstali postižení. Doteď tito lidé dostávají doporučení, jakou práci nemohou dělat. Projekt ale naopak s těmito lidmi hledá práci, kterou i se svým postižením dělat mohou.

Jedenapadesátiletý Josef Kočí se zranil před dvěma lety. Přišel částečně o nohy a ruce. Pomohl mu projekt pracovní rehabilitace, který trval tři měsíce. Od února pracuje v ústecké nemocnici jako referent pro sociální práci. „Člověk získal nové motivy a nabudilo to každého, kdo se zúčastnil, získal odvahu a sebedůvěru,“ pochvaluje si Josef Kočí.

Lidem jako pan Kočí pomáhá tým odborníků z úřadu práce, učitelů, lékařů, psychologů. Nejdříve zjišťují, jaká je jejich motivace, zda jsou schopni pracovat a zda na to ze zdravotního hlediska mají. Posudkoví lékaři běžně fungují na bázi negativní rekomandace. „Člověk získá nějaký papír “nesmíte dělat tohle„ a tím to končí,“ upřesnila projektová manažerka Andrea Andrýsková.

Projekt nově vytváří vazbu mezi jednotlivými součástmi zdravotnické, sociální a vzdělávací rehabilitace. „U nás běží jednotlivé rehabilitace po resortních liniích, tento projekt ty jednotlivé linie spojuje dohromady, protože čas tu hraje obrovskou roli,“ zdůraznil ředitel úřadu práce v Děčíně.

Systém pracovní rehabilitace v Česku zatím funguje jen v rámci tohoto projektu, který  financuje Evropská unie. Prošlo jím už 140 lidí. Projekt letos v září skončí. Metodiku, jak by měly úřady práce a další složky spolupracovat, dostane ministerstvo práce a sociálních věcí. Teprve na něm bude, jestli se rozhodne pracovní rehabilitace dál prosazovat. Lidí po úraze, kteří se podle Národní rady zdravotně chtějí vrátit do práce, jsou přitom stovky.