Hnutí Ne základnám testovalo zelené

Pardubice, Praha – Na členy Republikové rady Strany zelených čekal při vstupu na dnešní její zasedání test, který připravilo hnutí Ne základnám. Radní mohli říct ne americkému protiraketovému radaru, nebo se vydat po cestě devastace přírody, když do budovy vstoupili buď po bílých nebo zelených papírech.

Většina politiků se rozhodla postavit se proti radaru, mimo jiných poslankyně Olga Zubová. Předseda strany Martin Bursík se zkoušce vyhnul, když vstoupil zadním vchodem. K testu od Ne základnám uvedl: „Mě tyhle hrátky vůbec nezajímají. Mám k tomu poměrně kritický postoj.“ Zároveň odsoudil skupinu aktivistů Greenpeace, kteří třetím týdnem táboří v brdském vojenském prostoru, kde má radar stát.

Odpůrce amerického protiraketového systému, kteří drží hladovku v kanceláři Humanistického hnutí, dnes naopak podpořil další politik. Starosta Trokavce Jan Neoral, poblíž jehož obce má radar stát, je navštívil a přidal se k nim symbolickým 24hodinovým půstem.

Aktivisté z Humanistického hnutí chtějí hladovkou dosáhnout jednoho z cílů: konce vyjednávání se Spojenými státy, vyhlášení celostátního referenda nebo zahájení veřejné diskuse.