Filip: KSČM chce posílit vliv strany na správu země

Praha/Hradec Králové - Staronový předseda KSČM Vojtěch Filip v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že plánuje posílení vlivu komunistů na české politické scéně. KSČM se chystá uspět v podzimních krajských volbách a hodlá také vytvořit stínovou vládu.

Už včera po svém opětovném zvolení do čela strany Filip řekl, že chce posílit postavení komunistů v krajích. Úspěch v podobě zisku hejtmanského křesla ale nevidí jako příliš reálný, komunisté by podle něj mohli spíše sedět v radách nebo působit jako vicehejtmani.

Filip plánuje vytvoření stínové vlády. Neřekl konkrétní datum, ale za nejzazší termín považuje podzim příštího roku, aby se volební kampaň do poslanecké sněmovny v roce 2010 už mohla spojovat s konkrétními lidmi.

Znovuzvolený předseda se vyjádřil kriticky k změně volebního zákona, kterou připravují občanští demokraté a podle které by měl vítěz voleb dostat poslanecká křesla navíc. „Je to nesmyslné a protiústavní,“ řekl Filip. Komunisté podle něj plánují stížnost k Ústavnímu soudu. „Každá změna poměrného systému znevažuje vyjádření lidí, bonifikace pro vítěze v podstatě znamenají, že hlas voličů je méně než volební aritmetika,“ vyjádřil se Filip a návrh označil za protiobčanský postoj.

Filip, který je v čele KSČM od října 2005, v sobotu na sjezdu strany v Hradci Králové obhájil předsednický post. Stranu povede další čtyři roky. Hlasovalo pro něj 176 delegátů z přítomných 275. jeho největší soupeř, poslanec Stanislav Grospič získal 70 hlasů. Grospič to považuje za úspěch; obává se ale, že strana zůstane ve stínu sociálních demokratů. „Nebudeme béčko sociální demokracie, jsme suverénní politická strana,“ prohlásil Filip v Otázkách. Odmítl také spolupráci se sociálními demokraty, protože stále platí bohumínské usnesení ČSSD, které sociální demokraty zavazuje nevstoupit s komunisty do vlády. Předseda ČSSD Paroubek na hradecký sjezd nepřijel, chce distanc komunistů od poúnorových událostí roku 1948.