Rath v OVM: Odpustíme poplatky v krajských nemocnicích, když vyhrajeme podzimní volby

Praha - Regulační poplatky ve zdravotnictví fungují, myslí si ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Řekl to v Otázkách Václava Moravce, kde o tématu diskutoval se svým stínovým protějškem Davidem Rathem. Ten naopak slibuje jejich zrušení v krajských nemocnicích, pokud ČSSD na podzim vyhraje krajské volby.

Sociální demokraté mají podle Ratha připraveny dva návrhy týkající se poplatků. Prvním by se zrušily regulační poplatky úplně, druhý, kompromisnější, by existenci poplatků zachoval, ale osvobodil by od nich děti do 18 let, důchodce, invalidy a chudé.

Ministr Julínek to ale odmítá a systém poplatků si chválí. „Systém funguje, protože je bez výjimek,“ prohlásil v Otázkách Julínek. Zavádět věkovou hranici pro povinné platby nehodlá. „Nepřipustím, aby byl ve zdravotnictví chaos,“ řekl ministr. K případným změnám v zákoně, tedy vyjmutím dětí a důchodců ze systému poplatků nemůže podle ministra Julínka dojít v letošním roce.

Podle Davida Ratha poplatky zhoršily vztahy mezi lidmi a lékaři. Lidé jsou ve vážném zdravotním stavu odesíláni k automatům, kde kolabují, řekl doslova Rath. Ministr Julínek ale tvrdí, že celý spor okolo poplatků je pouze předvolební rétorika, kterou se David Rath snaží uspět v podzimních krajských volbách. Rath kandiduje ve Středočeském kraji. Postaví se dosavadnímu hejtmanovi Petrovi Bendlovi (ODS).

V případě volebního úspěchu sociální demokracie chce Rath poplatky v krajských nemocnicích zrušit. „Zruším julínkovné a cikrtovné v krajských nemocnicích,“ prohlásil Rath. V praxi by to fungovalo tak, že krajské nemocnice poplatky pacientům odpustí a zaplatí je ze svého, respektive z rozpočtu kraje, aby nedošlo k porušení zákona.

Reforma zdravotnictví: výhrady mají všechny strany 

K reformě zdravotnictví mají výhrady kromě opozice i koaliční partneři občanských demokratů. Republiková rada zelených se v sobotu na zasedání v Pardubicích usnesla, že by vláda měla v reformách zdravotnictví zpomalit. Nelíbí se jim ani Julínkův záměr transformovat fakultní nemocnice na akciovky.

Proti poplatkům jsou i lidovci, kteří by od nich chtěli osvobodit děti do 15 let a upravit výši limitu, která je teď 5000 korun ročně, podle konkrétního příjmu pacienta. Strop pro povinnou platbu by činil dvě procenta ročního příjmu. To by podle Julínka ale bylo komplikované a navíc by to lékaře zatěžovalo další administrativou. Lékař by musel podle něj zjišťovat, kolik pacient vydělává. „Jsem připraven na politický kompromis,“ řekl Julínek v Otázkách.

Sociální demokraté podali kvůli reformě veřejných financí, v rámci které byly poplatky ve zdravotnictví zavedeny, stížnost k Ústavnímu soudu. Ten ale o poplatcích zatím nerozhodl. Ve čtvrtek se sejde odborná koaliční komise, která bude poplatky ve zdravotnictví opět probírat, pak by se jimi měla zabývat i K9.