Podle Stehlíkové nebude stát rodiče stíhat za pohlavek

Praha - Cílem zákazu tělesných trestů není podle ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové stíhat rodiče za pohlavek nebo plácnutí přes zadek. Avšak až čtvrtina tělesných trestů podle ní odpovídá týrání. Návrh zákazu tělesných trestů schválil v dubnu vládní výbor pro práva dítěte. Někteří zákonodárci ale i odborníci s ním nesouhlasí.

Podle Soudcovské unie by stát neměl zasahovat v takové míře do rodinného života. Podle některých psychologů a ochránců dětských práv zákaz nepomůže snížit počet týraných a zneužívaných dětí. V Česku jich prý přitom neustále přibývá, dnes se odhaduje kolem čtyřiceti tisíc týraných dětí ročně.

„Hranice mezi tělesným trestem a týráním je velmi tenká,“ řekla Stehlíková. Pro spoustu rodičů je podle ní velice těžké usměrnit své chování tak, aby se nedopouštěli týrání. „Problém je, když se dítě tluče jako fackovací panák a je to chápáno jako standardní způsob výchovy,“ dodala ministryně.

Zákaz tělesných trestů ve výchově nemá být samostatným zákonem. Stehlíková ho chce prosadit v novele zákona o rodině a školského zákona. Zákaz podle Stehlíková nebude postihovat většinu slušných rodičů, mohl by se ale stát účinným prostředkem pro menšinu, které je těžké vysvětlit, že nadměrné bití vlastních dětí není v pořádku.

Ministryně by ráda zákon prosadila do dvou let. Sama ale uznává, že pokud se jí nepodaří přesvědčit o potřebnosti zákona většinu obyvatel Česka, od návrhu upustí. Zákon zakazující tělesné tresty schválilo už osmnáct zemí Evropské unie.