Studenti středních škol začínají skládat zkoušky dospělosti

Praha - Na většině středních škol, gymnázií a učilišť začínají maturitní zkoušky. Chystá se k nim více než 90 tisíc studentů. Podle původních plánů už měli maturanti skládat jinou zkoušku, parlament ale změny odložil na školní rok 2011/2012. Studenty pak bude čekat povinná zkouška z českého a cizího jazyka, třetí předmět by si zvolili z matematiky, společenskovědního základu nebo z informatiky.

První letošní maturitní zkoušky začnou již v pondělí. Konkrétní termín záleží na rozhodnutí jednotlivých středních škol, mohou je rozvrhnout až do pátku 20. června. Počet maturantů se každoročně zvyšuje, letos se jich chystá ke zkouškám přibližně 96 400. Stejně tak roste i počet lidí přijatých k vysokoškolskému studiu - loni přijaly univerzity a vysoké školy 97 tisíc z téměř 147 tisíc zájemců.

Maturanty čekají podle údajů Českého statistického úřadu lepší vyhlídky při hledání práce než jejich kolegy, kteří opustí školy jen s výučním listem. Lidi s maturitou si české firmy vybírají raději, a to i do dělnických profesí. Oceňují na nich zejména flexibilitu a snadnější osvojení nových postupů a technologií.

Do průběhu letošních maturit může zasáhnout stávka učitelů a školských pracovníků - její termín odboráři ohlásili na 9. června. Nelíbí se jim výše platů zaměstnanců ve školství a půlmiliardové navýšení, které nabízí ministr Ondřej Liška, považují za nedostatečné.