Ročně přibude v Česku na 800 lidí s hepatitidou C, hlavně narkomani

Praha - V Česku každoročně přibude přes 800 nových pacientů s hepatitidou C. Nemoc řádí hlavně mezi narkomany, je mezi nimi stokrát více nakažených. Infekcí jsou zasaženy v průměru tři desetiny procenta obyvatel, ale 35 procent injekčních narkomanů. Mezi dlouhodobými uživateli dokonce přes 60 procent. Novinářům to dnes řekl docent Petr Urbánek z interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice.

Na nebezpečí virového zánětu jater C, proti němuž není očkování, upozorní Pražany dvoudenní osvětová akce. V dnešním Světovém dni hepatitid mohou až do večera přijít k informačnímu stanu u stanice metra Anděl, v úterý bude stan u stanice metra I. P. Pavlova. Jsou to místa, kde se soustřeďuje drogová komunita.

Hostesky dají zájemcům letáček a jako dárek klíčenku, která je zároveň otvírákem. Pohled na klíčenku v případě potřeby připomene, kde hledat pomoc: na telefonním čísle 800 33 11 22 nebo na http://www.zloutenka-c.cz/. V ulicích se lidé setkají v těchto dnech také s plakátem loutky, který popisuje nejčastější způsoby přenosu nákazy.

„Motto kampaně Nebuď loutkou v rukách osudu apeluje na osobní odpovědnost každého člověka. Pokud má kdokoli pochybnost, zda nepatří mezi nakažené, může se obrátit na lékaře na anonymní bezplatné telefonní lince nebo na internetu,“ řekl za organizátory kampaně Jiří Pešina.