Soudní zapisovatelky v budoucnu nahradí stroje

Praha - Urychlit soudní práci by mohly automatické záznamy hlasu, které by nahradily soudní zapisovatelky. Projekt kybernetiků z plzeňské univerzity a jedné soukromé firmy už na několika soudech z vlastní iniciativy vyzkoušeli, v současné době se o projekt zajímá ministerstvo spravedlnosti.

Pilotní projekt automatického přepisování hlasu běží téměř tři měsíce například na pražském krajském soudu. Do budoucna by měl, kromě rychlejšímu přepisu, také umožnit nahrazení soudních zapisovatelek odbornějšími zaměstnanci, třeba vyššími soudními úředníky.

Slovní zásoba softwaru vytvořená z tisícovek soudních rozhodnutí čítá přes 150 tisíc slov. Problémy mu ale dělají třeba zahraniční jména a názvy. „V tom momentě napíše nesmysl a osoba, která text opravuje, tam slovo musí ručně vepsat,“ vysvětluje Aleš Vychodil ze společnosti Novawoft.

Zda se přepisovače ujmou, závisí především na ministerstvu spravedlnosti. Zkušební provoz, který je zdarma, skončí v průběhu června, „ostrý“ provoz by ale žádný ze soudů nezaplatil. Podle ministra Jiřího Pospíšila proběhnou tento rok zkoušky systému, a na jejich základě se rozhodne o dalším postupu. Kolik peněz by mohl uvolnit, ale zatím prozradit nechce.