Za milionovou bankovní loupež 8,5 roku vězení

Olomouc - Za loupež milionu korun v brněnské pobočce Komerční banky si třiatřicetiletý Stanislav Rozsíval odpyká ve vězení 8,5 roku. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci, který tak potvrdil rozsudek brněnského krajského soudu. Muž na bankovní úřednici zaútočil s revolverem v ruce loni v červnu.

„Krajský soud správně uzavřel otázku viny. Správně uložil také osmapůlletý trest, který je zcela přiměřený,“ řekl po líčení soudce Petr Angyalossy. Rozsívalovi hrozilo původně až 12 let vězení. V minulosti byl již šestkrát trestán.

Rozsíval se dnes před soudem domáhal zproštění obžaloby. Popíral, že by měl na loupeži jakýkoliv podíl. Napadal také identifikaci ze strany svědků, kteří se v té době v bance nacházeli. Poukazoval i na nepřiměřeně přísný trest. Podle něj není na místě, neboť jeho dřívější trestní minulost nebyla tak závažná. Jeho námitky však soudci vyvrátili. „Důkazy jsou zcela zákonné a spolehlivé a zcela jasně jej ze spáchání trestné činnosti usvědčují,“ uvedl soudce. Podle něj se navíc jeho protizákonné chování stupňuje. „Měl v minulosti trestnou činnost majetkového charakteru, ale byla bagatelnější. Je zřejmé, že jeho kriminální kariéra se stupňuje a přechází od méně závažnější trestné činnosti k té závažné,“ uvedl soudce.

Loupež se stala 29. června. Rozsíval přišel do banky jako řádný klient. Počkal si, až na něj přijde řada, a pak přistoupil k pokladní. Následně na ni namířil zbraň a požádal o hotovost. Pokladní muži vydala více než milion korun. Vše se odehrálo v době, kdy byli v pobočce banky klienti. Dění u přepážky ale uniklo jejich pozornosti. Vše se změnilo v okamžiku, kdy lupič odcházel z banky a pokladní spustila výstražné zařízení.

Za mužem vyběhla jedna z klientek. Prohlédla si jej natolik, že mohla společně s pokladní pachatele z účasti na loupeži usvědčit. Z uloupené hotovosti se našla jen malá část.