ODS nepřesvědčila rebely, aby podpořili církevní zákon

Praha - Přesvědčit své nespokojené stranické kolegy v čele s Vlastimilem Tlustým se dnes pokusili na schůzi poslaneckého klubu občanští demokraté. Včera je výkonná rada ODS vyzvala, aby přestali blokovat ve sněmovně návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a propustili ho do druhého čtení. Kritici zákona ale svůj názor ani po dnešním jednání nezměnili, stále chtějí po vládě jasné vysvětlení, jak došla ke konečné ceně majetku, který chce církvím vrátit nebo nahradit. Vedení ODS se domnívá, že jejich „nekolegiální chování“ má vést k rozkladu koalice.

Občanští demokraté doufali, že dnešní schůze poslaneckého klubu, kdy budou mít možnost jednat s kritiky osobně, povede k řešení patové situace. Přesvědčit své kolegy se jim ale nepodařilo, naopak celá schůze probíhala v napjaté atmosféře.

Rebelové vedení ODS obviňují, že se s nimi vůbec nesnažilo vyjednávat, ale přesvědčovalo je, aby hlasovali pro církevní zákon, spíše silovým způsobem. „Bylo nám v podstatě naznačováno, že my jsme ti, kteří kazíme budoucnost ODS,“ uvedl jeden z nespokojených poslanců Juraj Raninec.

Podle šéfa poslanců Petra Tluchoře ale byla diskuse věcná a s dostatkem argumentů, vůle k vyjednávání chyběla podle něho na straně „rebelů“. Nicméně stále doufá, že se mu své stranické kolegy podaří, i přes dnešní neúspěch, přesvědčit při individuálním jednání.

Rebelové: Řekněte nám, jak jste to spočítali 

„Je potřeba, aby poslanci neblokovali jednání, začali jednat a doplnila se důvodová zpráva, a pak nebude žádný problém,“ tvrdí jeden z „rebelů“, poslanec Juraj Raninec.

Podle vládního návrhu by měla být církevním řádům vrácena třetina majetku a ostatní dvě třetiny majetku ohodnocené na 83 miliard korun se mají církvím vyplácet 60 až 70 let. Nespokojení poslanci se domnívají, že do červnové schůze sněmovny, kde se opět bude hlasovat o církevním zákonu, zbývá dostatek času, aby jim kabinet vysvětlil, jak k těmto číslům došel.

Jak došla k číslům, ODS vysvětlit nemůže

Představitelé ODS se ale domnívají, že diskusi je možno vést i za pochodu. „Bavit se o jakýchkoli krocích má význam tehdy, pokud bude zákon propuštěn do druhého čtení. Obstrukcí ho pořád držet v prvním čtení není podle mého názoru únosná situace,“ reaguje ministr práce a sociálních věcí za ODS Petr Nečas.

Předložit konkrétní čísla ale Tlustému s Schwippelem a Ranincem vláda nemůže. „Konkrétní částka nepředstavuje pouze odhadnuté pozemky či nemovitosti, ale je to součást celé dohody vlády, státu a všech církví v zemi,“ vysvětluje Tluchoř, „nejedná se o rozšíření restitucí z počátku 90. let, jak je mylně dezinterpretováno.“

ODS: Cílem kritiků je útok na koalici

Navíc si není jistý, že požadavek tří nespokojených poslanců je jejich skutečný cíl. Kritiky z vlastních řad obviňuje z toho, že jim jde ve skutečnosti o rozbití koalice. „Myslím si, že hlavní problém toho je jasný útok na koalici a situace, kdy ODS vypadá v této chvíli jako strana, která nedrží své slovo a neplatí dluhy,“ uvedl Tluchoř.

Na rozdíl od předchozích situací, kdy se někteří poslanci, například Ludvík Hovorka, zachovali ke koalici „velmi nekolegiálně“, se ale podle něho nyní nedaří problémy překlenout, což také vedlo k vítězství opozice při hlasování o církevním zákoně. „Rebelové“ ale něco takového odmítají a tvrdí, že obvinění z rozkladu koaliční trojice na ně chce naopak někdo hodit.