Koncem června budou odboráři stávkou „bojovat proti aroganci vlády“

Praha - Zdravotníci chtějí 24. června stávkovat, aby tak vyjádřili svůj nesouhlas s reformními kroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Rozhodnutí vyplynulo během dnešního jednání všech odborových předáků. K výstražnému protestu zdravotníků se chtějí na hodinu připojit i ostatní odboráři, včetně školských, kteří v červnu plánují „vlastní“ stávku. Účast kromě 32 svazů konfederace zvažují podle slov jejího předsedy Milana Štěcha také jiné subjekty, které ale blíže jmenovat nechtěl. „Protest je veden proti arogantní politice vlády, která polarizuje českou společnost,“ uvedl Štěch.

Dodal, že odboráři hodinovou stávkou nechtějí nikomu ekonomicky uškodit. Chtějí vyjádřit podporu těm poslancům, kteří k reformě zaujímají shodná stanoviska s odbory, a dosáhnout tak toho, aby vláda některé reformy na základě výhrad těchto politiků, akademiků i široké veřejnosti přehodnotila.

„Je to upozornění vládě, aby dělala politiku, která je přijatelnější pro veřejnost, ne přínosná jen pro úzké skupiny,“ zdůraznil Štěch. Podle něho totiž reformní kroky vedou k bohatnutí bohatých a chudnutí chudých.

Zdravotnické odbory: Bojujeme s reformou

„Budeme stávkovat. Nebojujeme s občany, nebojujeme s našimi zaměstnavateli, bojujeme s reformou,“ uvedl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Ujistil ale občany, že akutní péče poskytována bude.

Zdravotnické odbory podle slov Jiřího Schlangera souhlasí sice s věcným obsahem reforem, ale ne se změnami vlastnictví a právní formy nemocnic. Veřejnoprávní zdravotní pojištění označil za největší hodnotu českého zdravotnictví, transformací se podle odborů část veřejného dohledu ztratí, i když stát deklaruje, že by dohled vykonával sám. „Pojišťovnami protekly miliardy korun z pojistného, takže de facto pojištění a pojišťovny patří hlavně pojištěncům, ne státu,“ uzavírá svou argumentaci.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt označil výtky zdravotnických odborářů za lživé informace, které se snaží vyvolávat nenávist lidí vůči reformám. „My tvrdíme, že dohled státu bude větší, než je dnes, že se neruší veřejnoprávní charakter pojištění,“ opakoval, „kdo chce číst zákony, tak tam všechny tyto informace najde.“

Nepokojný měsíc před úřadem vlády

Ve stávkové pohotovosti je celá ČMKOS, která sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 tisíci členy, od počátku března. O tzv. měsíci nepokojů spojeném s protesty před úřadem vlády se rozhodlo už dříve, o případné výstražné stávce by se komora měla dohodnout dnes.

První z demonstrací v rámci „měsíce nepokojů“ se má uskutečnit již tento týden ve středu a jeho tématem je zdravotnická reforma. Před úřadem vlády chtějí odbory vyslovit svůj nesouhlas s plánovaným převodem univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Druhá demonstrace 28. května se zaměří na reformu penzí. Odborářům se nelíbí především prodlužování věku odchodu do důchodu na 65 let. Jako problematický tento krok vidí zejména v případě náročných profesí, například u horníků.

Na 2. června je naplánovaná třetí protestní akce proti dopadům vládních reforem. Podle odborářů jejich zavedení vedlo k vysoké inflaci a růstu cen. Svůj nesouhlas s nimi podporují také od května velkoplošnou „antireklamou“ reformním záměrům kabinetu. Padesát pět billboardů vyzývá k protestům proti reformám.

Týden po protestní akci proti reformním krokům chystají stávku školské odbory, které jsou ve stávkové pohotovosti od 6. května. Ministrovi Ondřeji Liškovi se sice podařilo získat na zvýšení platů pedagogických pracovníků v letošním roce ještě půl miliardy, odbory ale takové navýšení nepovažují za dostatečné. Požadovaly totiž finanční injekci ve výši tří miliard.

Billboardy, kterými chtějí odboráři bojovat proti plánovaným reformním krokům Topolánkovy vlády
Zdroj: ČT24