Husova ulice v Brně se bude opravovat 14 měsíců, ne dva roky

Brno - Husova ulice v centru Brna, po které vede šest ze 13 brněnských tramvajových linek, se bude opravovat 14 měsíců. Vyplývá to z nabídky sdružení firem, které zakázku získaly. Ulice se původně měla rekonstruovat dva roky, sdružení však slíbilo stihnout práce rychleji. Nyní stavbaři zpracují přesný harmonogram opravy. Z něj by mělo vyplynout, kdy budou které části ulice uzavřeny, uvedl náměstek primátora Ladislav Macek.

Husova ulice patří v centru Brna k nejvytíženějším dopravním spojnicím. Za den po ní projede 18 000 aut, 1200 tramvají a 100 autobusů nočních linek. Hromadná doprava se od 1. července přesune do jiných ulic v Brně. Pro osobní auta a zejména vozy lidí, kteří v Husově ulici bydlí nebo podnikají, však nejspíš zůstane v některých fázích stavby zčásti průjezdná. „Jestli třeba začnou od Nových sadů, může po tu dobu být pro osobní dopravu část Husovy otevřená,“ řekl Macek.

V Husově ulici se bude opravovat kanalizace, vodovod a další sítě, vozovka, chodník i tramvajové trati. V opravené podobě má Husova usnadnit cestování hromadnou dopravou. Jízdní pruh pro tramvaj bude od pásů pro auta oddělený obrubníky, takže auta by neměla vjíždět na koleje.

Odborníci očekávají, že oprava a uzavření Husovy ulice výrazně zhorší dopravní situaci v Brně. Například na Úvozu se už předem počítá s dlouhými kolonami. Radnice uvažuje, zda jeden ze dvou pruhů vedoucích po Úvozu do kopce nevyčlení pouze pro trolejbusy. Jinak nejspíš nebudou moci jezdit načas, řekl nedávno vedoucí dopravní komise rady Josef Veselý.