Koaliční komise posoudí zdravotnické poplatky, možná navrhne změny

Praha - Zdravotnická komise koaličních expertů bude znovu jednat o tom, jak se má změnit systém regulačních poplatků u lékaře. Změny požadují  lidovci a zelení. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek tvrdí, že systém fungující od letošního ledna velké změny nepotřebuje. Přesto je ochotný diskutovat o zrušení poplatků pro děti do tří let. Koaliční odborníci mají od ministerstva dostat aktuální informace o tom, kolik se na poplatcích vybralo a jak fungují.

Aktuální čísla jsou podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta pro ministerstvo překvapením. „Čísla jsou mnohem lepší, než jsme předpokládali. Efekt je výrazný. Ubývá počtu návštěv u lékařů,“ komentoval výsledky Cikrt s tím, že například návštěvy pohotovosti poklesly o 40 procent.

Pětitisícový limit jen u VZP překročilo již 200 lidí pacientů, přičemž VZP má 63 procent pojištěnců. Ministerstvo neočekávalo, že by někdo již v tuto chvíli překročil limit.

Závěry koaliční komise mají posléze posoudit lídři vládních stran a rozhodnout, zda předloží parlamentu úpravu poplatků. Minulý měsíc zástupci KDU-ČSL a Strany zelených na jednání komise se zástupci ministerstva zdravotnictví vznesli kromě návrhů na zrušení poplatků pro děti a část důchodců i požadavek, aby vybrané peníze od pacientů směřovaly do zdravotního pojištění, nikoliv jako dosud zdravotnickým zařízením a lékařům. 

Koaliční experti by dnes měli od ministerských úředníků dostat aktuální údaje o čtvrtletním fungování poplatků. Dosavadní informace podle Julínka potvrzují, že poplatky například omezily zbytečné návštěvy ordinací, výrazně se ušetřilo i na levných lécích.

Od ledna se platí 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Za první čtyři měsíce letošního roku už dali lidé za zdravotnické poplatky zhruba dvě miliardy korun.

Levicová opozice navrhuje úplné zrušení všech zdravotních poplatků. Obrátila se kvůli tomu i na Ústavní soud, který by měl o této části vládní reformy rozhodnout příští týden.