Zasahující záchranáře ohrožují bezohlední řidiči

Liberec - Hasiči a zdravotníci ze záchranné služby jsou při dopravních nehodách v Libereckém kraji ve stálém nebezpečí. Místa, kde se havárie odehrály, míjejí někteří řidiči velkou rychlostí a ohrožují tak záchranáře i ošetřované lidi. Někdy se dokonce snaží projet na poslední chvíli pod lyžinami přistávajícího vrtulníku, řekla krajská mluvčí záchranné služby Kristýna Fejfarová.

„Policisté jsou u nehod většinou později než naše sanitky a hasiči. Je jich málo a v noci někdy dorazí až poté, co pacienty ošetříme a odvezeme. Dopravu v okolí havárie řídí na začátku zásahu většinou hasiči,“ dodala Fejfarová. Pamatuje dokonce na tragédii, při níž srazil řidič auta lékařku, která oživovala pacienta. Tomu navíc řidič přejel nohy a muž tragédii nepřežil.

Před místem, kde se nehody staly, parkují hasiči svá auta s rozsvícenými majáky, aby ochránili zasahující zdravotníky a své kolegy. Především na rychlostních komunikacích a silnicích první třídy jezdí řidiči nepřiměřenou rychlostí a na hasičské vozy a sanitky reagují pozdě. Ve středu večer narazil Renault Megane do nákladního hasičského auta na rychlostní komunikaci Liberec - Praha. Hasiči zasahovali u Hodkovic při havárii dvou aut, řidič renaultu dostal smyk a střetl se s jejich vozem. Sám se zranil a hasiči ho museli z nabouraného auta vyprostit.

Loni na podzim se na rychlostní komunikaci odehrála nehoda, při které řidič terénního vozu usmrtil čtyřiatřicetiletého muže, který šel na pomoc posádce havarované Škody Octavia. Vůz navíc srazil několik dalších lidí. Dva muži a jedna žena utrpěli těžká zranění a jedna žena lehké zranění.