Richter: Grantový systém by se mohl změnit

Praha - Systém kulturních grantů by se mohl změnit, připustil radní pro kulturu Milan Richter po setkání primátora Pavla Béma a ministra kultury Václava Jehličky, kteří hovořili o neklidné situaci v pražské kultuře. Část kulturní obce se bouří proti nynějšímu grantovému systému, jehož autorem je právě Richter. Schůze mezi radním a zástupci divadel proběhla již jednou, ale s rozpačitými výsledky. Radní uvedl, že na druhé, plánované na 28. května, očekává návrhy divadelníků na řešení situace a rozdělování peněz.

Ti se ale domnívají, že vytvořit vlastní návrh financování během tak krátké doby není možné. Jsou spíše pro vytvoření nezávislé odborné komise. „Myslíme si, že ho nelze během 14 dnů vytvořit a také jsou to všichni lidé, kteří jsou v tom zainteresovaní a bylo by to neobjektivní,“ dodává další důvod ředitelka Divadla Na Zábradlí Doubravka Svobodová.

Ministr Jehlička po nedávném setkání s řediteli několika divadel přislíbil, že udělá vše pro to, aby se problém kolem financování pražské kultury vyřešil. I dnes připomněl, že pravomoci k zásahu do politiky města sice nemá, může ale pomoci při hledání řešení nebo vedení dialogu, který zatím poměrně pokulhává. „Zahájili jsme rozhovory s panem primátorem a radním, protože pokládáme pražskou kulturu za součást české,“ uvedl pouze k dnešnímu jednání, konkrétněji se vyjádřit nechtěl.

Za Prahu kulturní, za odvolání Richtera

Iniciativa pro kulturu, která sdružuje umělce z různých oborů tzv. neziskové kultury, ohlásila na neděli 25. května začátek Dnů neklidu. Třídenní akce začnou pětihodinovým koncertem před budovou Národního divadla a vyvrcholí demonstrací před budovou pražského magistrátu.

Před magistrát přivedlo nespokojené umělce koncem dubna také odmítnutí jejich požadavků zastupitelstvem. V petici, kterou podepsalo již téměř 20 tisíc lidí, požadují odvolání radního pro kulturu Milana Richtera, tvůrce nového grantového systému. Nelíbí se jim ani zavedení dotace na vstupenku, která podle nich zvyšuje zisky soukromých firem.

Chtějí také pozastavení nepřipravené transformace magistrátních divadel z příspěvkových organizací na jinou právní formu nebo oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení. Zatímco dosud měly tyto scény peníze z rozpočtu jisté, po změně se budou muset ucházet o granty.

Horká grantová kaše

Spory okolo grantů na kulturní produkci trvají už několik měsíců. Na jaře 2007 proti grantové politice města ostře vystupovali majitelé soukromých divadel. Mezi nimi i Petr Kratochvíl z divadla Ta Fantastika, který se proti dotacím ohradil a podal na Česko žalobu k arbitrážnímu soudu.

Na podzim 2007 byla stanovena pravidla pro získání grantů, s nimiž soukromá komerční divadla souhlasila. Uchazeči by nově měli dostávat peníze i podle počtu prodaných vstupenek, na což připadne čtvrtina celkové sumy pro kulturní granty.

Proti se ale začala vyslovovat Iniciativa pro kulturu. Podle zástupců některých kulturních akcí, mezi nimi festivaly Dny evropského filmu či Tanec Praha, dotace na vstupenku ubrala peníze zavedeným akcím. V souvislosti s novou grantovou politikou se některé soubory, například divadelní spolek Kašpar, obávají, že budou muset svou činnost ukončit.

Demonstrace proti pražským kulturním grantům
Zdroj: ČT24