Z armády odcházejí piloti stíhaček Gripen

Praha - České letectvo opustili již tři piloti stíhaček Gripen. Další z nich odchod zvažují. Letectvo tak přichází o stovky milionů korun, které investovalo do jejich výcviku. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny. Podle listu panuje mezi dvacítkou pilotů nejistota z budoucnosti, odchody mají pokračovat. Ministerstvo obrany se toho nebojí, jde prý o běžnou fluktuaci.

Jedním ze tří pilotů, kteří odešli, je i bývalý velitel letky Michael Borůvka. Mezi dvacítkou českých elitních pilotů prý panuje nespokojenost s platem. Ten údajně v průměru činí 35 tisíc korun hrubého, zatímco v civilních leteckých společnostech přesahuje 100 tisíc korun. Armáda nikdy nebude finančně plně konkurovat civilním aeroliniím, řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. 

Ministerstvo nevidí v odchodech pilotů problém. Fluktuace je prý běžná u celého letectva a odcházející piloty se zatím vždy podařilo nahradit. Na podzim mají začít trénovat čtyři noví stíhači. „Na tyto místa jsou hned obsazováni jiní, kteří jsou v pořadí, kteří létají na nižších typech letounů jako je L-159 Alka,“ informoval Michal Prejzek, mluvčí 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Odchody zkušených profesionálů a scházení nových lidí neřeší jen letectvo. Podobné problémy mají i jiné armádní složky, například teď chybí 1500 vojáků. Přilákat nováčky má nová kampaň a slogan „Flek pro tebe stojí za to.“ Po městech mají jezdit i speciální reklamní tramvaje, nejprve začnou jezdit v Liberci.