České firmy začínají postihovat kuřáky, strhávají jim prémie

Praha - V Dánsku pokračuje tažení proti kuřákům, kdo si v práci občas odskočí na cigaretu, má o tuto dobu snížený plat. Některé firmy u nás se tím inspirovaly a nastolují stejný systém. Buď čas, který kuřáci tráví v kuřárnách, neproplácí, nebo naopak motivují, aby se lidé svého zlozvyku zbavili - kdo nekouří, dostane prémii.

V Dánsku prosazují trend penalizací kuřáků svazy podnikatelů a sdružení zaměstnavatelů. Systém vychází z jednoduché filosofie - osvětu, že kouření škodí zdraví, nebere žádný kuřák vážně, mnohem bolestivější pro něj je, když mu někdo sáhne na peníze.

„Zaměstnanec, který chodí každou hodinu na cigaretu, nejenže ztrácí čas, ale také narušuje morálku, protože nekuřákům se to nelíbí,“ říká Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. 

Zákoník České republiky upravuje kouření na pracovišti tak, že pokud je mezi pracujícími byť jen jediný nekuřák, je zakázáno na tomto místě kouřit. A nemůže to změnit ani přátelská dohoda. Postihy proti porušení tohoto nařízení však stanoveny nejsou.