Odbory chystají petici proti diskriminaci kuchařů a školníků

Praha - Školské odbory chystají petici, kterou by chtěly pomoci odstranit nerovnosti v platech zaměstnanců ve školství. Půl miliardy korun, které ministr Ondřej Liška od vlády získal pro letošní rok, je určeno pouze na platy učitelů, ale ne nepedagogických pracovníků, jako jsou kuchaři nebo školníci. Tito zaměstnanci by neměli být diskriminováni, zdůvodňuje petici předseda školských odborů František Dobšík. Ministerstvo ale opakuje, že ani petice, ani stávka, kterou odboráři naplánovali na začátek června, další peníze do školství nepřinese, protože brát už není kde.

Odbory chtějí s podporou veřejnosti, která petici podepíše, dosáhnout změny přístupu k pedagogickým a nepedagogickým pracovníkům. „Chceme vyvolat povědomí o tom, že by se problém financování školství měl řešit komplexně,“ vysvětlil Dobšík.

Liška už dříve uvedl, že ho mrzí, že se mu nepodařilo vyjednat zvýšení platů i pro nepedagogické zaměstnance. Navýšené peníze by měly pomoci především aktivním učitelům, určeny jsou k jejich osobnímu ohodnocení, tedy jako motivační složka platu. Odbory ale chtějí, aby se posilovala nároková složka.

Liška a stávky

Před koncem dubna dali odboráři Ondřeji Liškovi desetidenní ultimátum na získání peněz, které by vylepšily finanční situaci učitelů. Žádali také zvýšení rozpočtu regionálního školství ještě pro letošní rok o tři miliardy korun, neboť ty by pomohly vyrovnat platové propady kvůli inflaci.

Ministrovi se podařilo vyjednat ve vládě navýšení rozpočtu o půl miliardy, kterou by školy měly získat do července, a to s tím, že další čtyři miliardy by měly dostat v roce 2009. Peníze jsou určeny pouze na platy učitelů, ne nepedagogických pracovníků škol, například kuchařů nebo školníků.

Odbory ale navýšení vzhledem ke svému třímiliardovému požadavku považují za nedostatečné. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka znamená slíbené navýšení pro jednotlivce vyšší příjem řádově o stokoruny, propady díky inflaci jdou ale do tisíců. Na začátku května proto odboráři ohlásili stávkovou pohotovost, která v polovině měsíce vyústila v oznámení, že učitelé chystají na 9. června stávku.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24