Zubaři dnes s Julínkem proberou reformu zdravotnictví

Brno - Na dnešním sjezdu v Brně bude ministr Tomáš Julínek přesvědčovat zubaře o výhodách chystaných změn ve zdravotnictví. Stomatologové ale na rozdíl od lékařů, odborů nebo mediků zatím žádné zásadní výhrady k reformě nezveřejnili. Chtějí ale doplnit, aby lidé od příštího roku platili plomby v hotovosti. Děti a některé další skupiny chtějí osvobodit. Zubní péče se přeměna zdravotních pojišťoven a univerzitních nemocnic na akciové společnosti nedotkne.

Zubaři ale chtějí do reformních zákonů doplnit, aby lidé od ledna 2009 začali platit plomby v hotovosti. Děti a některé další skupiny lidí by osvobodili. Umožnilo by to podle nich alespoň částečně řešit hrozící nedostatek zubařů.

Na sněmu se sejde stovka delegátů z celé republiky, budou zastupovat zhruba 7000 zubařů. Problém vidí v tom, že do oboru přichází málo absolventů, zubaři stárnou. Pětina zubařek a devět procent zubařů je ve věku 50 až 54 let a jen o něco méně jich je ještě starších. Mladí do 29 let tvoří necelá čtyři procenta.

Jednou z cest, jak poskytnout ošetření i s nynějším počtem zubařů, je podle nich zvýšení motivace pacienta, aby se lépe staral o chrup a chodil na preventivní prohlídky. Zubaři pak budou mít k ošetření méně zkažených zubů a více času na pacienty.