Žalobci, kteří kritizovali Veseckou, museli změnit místo

Praha - Pět žalobců, kteří nesouhlasili s postupem nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké v kauze Jiřího Čunka, muselo změnit místo. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Žalobci kritizovali, že Vesecká případ údajného půlmilionového úplatku pro Čunka předala z Přerova do Jihlavy. Právě tam státní zástupce Arif Salichov stíhání zastavil. Vesecká situaci na státních zastupitelstvích nechce komentovat.

List informuje, že státní zástupce Ivo Ištvan teď musí do práce dojíždět 80 kilometrů. Právě Ištvan si na postup v Čunkově kauze oficiálně stěžoval ministrovi. Jeho nadřízená ho ze dne na den poslala z Brna do Olomouce. Petr Kovanda skončil na mezinárodním odboru, ačkoli nemluví cizími jazyky, Lubomír Crha se přes 20 let praxe v trestním právu ocitl na netrestním odboru a zbylým dvěma byla přidělena stálá pohotovost pro příjem žalob od občanů.

Zbývající dva - bývalý podřízený Ištvana Igor Stříž a také Roman Hájek z Nejvyššího státního zastupitelství - mají už několik měsíců službu, při níž mají povinnost přijímat i trestní oznámení lidí, kteří se místo na policii obrátí na ně. Obvykle se žalobci v této práci střídají, nyní se však zavedly „permanentní“ služby, uvádí MfD.

Stínová ministryně za ČSSD Marie Benešová označila Veseckou a lidi kolem ní za „zákulisní justiční mafii“ - kvůli údajnému ovlivňování kauzy Čunek. Vesecká ji za to spolu s dalšími, mj. s místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou nebo exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, zažalovala.

Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno. V tisku se poté objevily informace o údajném nátlaku některých představitelů justice na jejich kolegy, aby objasňování Čunkovy kauzy bylo ovlivněno tak, aby případ mimo jiné nedestabilizoval vládu.