Soud osvobodil bývalého kriminalistu, který byl podezřelý z korupce

Praha - Pražský obvodní soud osvobodil expolicistu Alexandra Lučoka, který podle žalobce loni přijal od podnikatele úplatek dvě stě tisíc korun, aby "zametl pod koberec" vyšetřování jeho známého. Vedle přijímání úplatku je Lučok stíhán za neoprávněné nakládání s osobními údaji a za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Lučok vinu odmítá. Dnešní verdikt je nepravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal.

Bývalý kriminalista z obvodního ředitelství Prahy 4 se podle spisu koncem ledna loňského roku sešel s podnikateli Lubošem Blažkovanem a Petrem Janečkem kvůli trestnímu oznámení pro podvod, které na Janečka podala koncem roku 2006 jeho známá. Blažkovan o několik dnů později podle obžaloby Lučokovi předal dvě stě tisíc jako zálohu úplatku od Janečka, za který se měl kriminalista postarat o to, aby byl Janečkův případ odložen.

Celková částka, kterou měl Janeček v budoucnu kvůli odložení případu na úplatcích podle obžaloby zaplatit, se měla vyšplhat až zhruba k sedmi milionům korun. Po převzetí zálohy ale Lučoka zatkla Inspekce ministra vnitra. Zadržený policista skončil ve vazební věznici, odkud byl propuštěn 6. dubna.