Dráhy informují o výlukách e-mailem

Praha - O železničních výlukách budou České dráhy a Správa železniční dopravní cesty ode dneška informovat i e-maily. E-maily bude dostávat zdarma každý, kdo si je objedná. Výluky kvůli stavebním pracím jsou podle vedení Českých drah nejčastější příčinou zpoždění, cestující přitom o nich často nevědí.

Cestující si v systému zaregistruje číslo trati, kterou využívá, a pokud se na ní vyskytne výluka provozu, dostane do schránky elektronické upozornění. Výluky trápí pasažéry především na tratích z Prahy do jižních a západních Čech, kde se budují nové železniční koridory. Při přerušení provozu musejí vystoupit z vlaku a použít na část cesty autobus.

Jde o nový systém, který cestujícím bude sám odesílat informace o výlukách na tratích, které používají, uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. 

České dráhy hodlají pomocí nové služby zlepšit svůj obraz u veřejnosti. Cestující podle vedení drah viní za zpoždění právě dopravce, ačkoliv často prý je na vině činnost SŽDC, která koleje staví a opravuje. Za zpoždění již dráhy dokonce dostaly pokutu od Olomouckého krajského úřadu. Vedle zpožděných spojů je největším problémem drah zastaralý vozový park.

Cestujícím bude na nádražích radit a pomáhat i nový maskot železnice - mravenec, který bude upozorňovat na různé výluky, opravy nástupišť, dodal Kubala. 

Správa železniční a dopravní cesty letos investuje 27 miliard korun do modernizace tratí. „Česká republika se rozhodla modernizovat čtyři tranzitní národní železniční koridory,“ řekla mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Anna Kodysová.