Odboráři protestovali proti „penzím in memoriam“

Praha - Odboráři dnes před Strakovou akademií protestovali proti „penzím in memoriam“ a „chudobě ve stáří“. V rámci tzv. měsíce nepokojů vyjadřovali svůj nesouhlas s vládní penzijní reformou. „Důchodová reforma nebyla připravována za účasti sociálních partnerů a jednoznačně zhoršuje podmínky pro důchod jak starobní, tak invalidní,“ uvedl předseda Českomoravského odborového svazu Milan Štěch. Vláda podle něho navíc neřeší problémy, které v systému jsou. S ministry o svých výtkách ale protestující mluvit nemohli, odjeli ze Strakovy akademie dopoledne hned po skončení zasedání kabinetu.

Podle údajů odborářů se dnešní demonstrace účastnilo nejméně tři a půl tisíce lidí, přihlížející policisté jejich počet ale odhadli asi na dva a půl tisíce. I tak jich ale proti důchodové reformě přišlo protestovat přibližně dvakrát tolik než před týdnem proti Julínkovým změnám ve zdravotnictví.

Mnohem komplikovanější byla dnes, oproti prvnímu protestu z „měsíce nepokojů“, také doprava v okolí úřadu vlády. Veškerý dopravní provoz policisté zcela zastavili.

Horníci: Rádi bychom se dožili důchodu

Proti důchodovým změnám, na základě kterých by Češi měli odcházet do penze v 65 letech, se bouří především horničtí a hutničtí odboráři. Obávají se, že se takového věku ani nedožijí.

Ministr práce a sociálních věcí se s nimi dohodl na vytvoření pracovní skupiny a také na zpracování analýzy zdravotního stavu horníků. Na jejím základě by pak měl rozhodnout o případných výjimkách v systému.

Horký měsíc před úřadem vlády

Měsíc nepokojů začaly odbory demonstrací proti reformním krokům ve zdravotnictví minulý týden. Sešlo se na ní přes tisíc lidí, ministři ale byli na výjezdním zasedání vlády v Teplicích a s odboráři se nesetkali.

Třetí protestní demonstrace 2. června je naplánována proti dopadům vládních změn, které podle odborářů vedly k vysoké inflaci a růstu cen. Protesty pak vyvrcholí dvěma stávkami. 9. června budou stávkovat učitelé za více financí do školství a na 24. května pak stávku ohlásili zdravotníci, k nimž se na hodinu připojí všichni odboráři.

Jak bude celoodborová hodinová stávka vypadat, ale zatím příliš jasné není. Každopádně se k ní chtějí připojit i dopravci - v mnoha městech se tak tento den zřejmě zastaví městská doprava, v Praze by nemuselo jezdit metro.

Protesty proti reformě
Zdroj: ČT24