Nový Superb získal v nárazových testech EuroNCAP pět hvězdiček

Mladá Boleslav - Nový model Škody Super uvede automobilka Škoda Auto do prodeje v červnu. Už teď ale získal v nárazových testech nezávislé organizace EuroNCAP maximální hodnocení, tedy pět hvězdiček. Stejně dobrého výsledku ve stejném testu dosáhl ze Škodovek zatím pouze Roomster v roce 2006. Výsledky testu zveřejnila organizace dnes na svých internetových stránkách.

Z detailních výsledků vyplývá, že Superb velmi dobře chrání dospělé pasažéry při čelním i bočním nárazu. Organizace si ve svém komentáři k testu všímá velmi dobré ochrany kolen a stehen, k čemuž přispívají speciální kolenní airbagy. Za ochranu dětských cestujících získal Superb čtyři hvězdičky a za ochranu chodců dvě. Podle EuroNCAP poskytuje vůz špatnou ochranu při nárazu především dospělým chodcům.

„Nový Superb byl vyvíjen s ohledem na maximální bezpečnost pasažérů. Jsem rád, že výsledek testu EuroNCAP potvrzuje naši snahu vyrobit vůz na špičkové úrovni nejen z hlediska funkčnosti a uživatelského komfortu, ale také bezpečnosti vozu, která je pro zákazníka klíčová,“ řekl Eckhard Scholz, člen představenstva zodpovědný za technický vývoj.

Superb se začne prodávat v druhé polovině června, kdy si jej budou moci koupit zákazníci v Česku a Německu. Nejlevnější bude verze s benzinovým motorem o objemu 1,4 litru a výkonu 92 kW, za kterou zájemci zaplatí 599.900 korun. Oficiální ceny dalších verzí zatím automobilka nezveřejnila.

Nový Superb, který je již běžně k vidění na silnicích v okolí Mladé Boleslavi, je opatřen náhonem všech čtyř kol, který dosud firma montovala jen do menší Octavie. Proti předchozí generaci je delší a širší. Vedle adaptivních světlometů AFS, devíti airbagů má také patentovaný systém dveří Twindoor, který umožňuje využít vůz jako sedan i liftback současně. V nabídce budou tři zážehové a tři vznětové motory. Příští rok by měla přibýt i verze kombi.

Stará verze Superbu, jíž se prodalo od zavedení na trh zhruba 130.000 kusů, se přestala definitivně vyrábět v březnu. Všechny linky přešly na výrobu nového modelu. Automobilka prodávala zhruba 20.000 kusů staré verze ročně, prodej nové verze by měl být podle odhadů až dvojnásobný.